• Joe Biden a câștigat Pennsylvania și Nevada și a ajuns la 290 de voturi (AP)
  • Donald Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea, insistând că el este câştigătorul şi sugerând că au existat nereguli.
  • Donald Trump a intentat un proces în justiţie în Arizona
  • Joe Biden 290 – Donald Trump 214. Pentru a câștiga oricare dintre candidați are nevoie de minimum 270 de voturi electorale (electori)
  • Joe Biden: „E timpul să vindecăm America. Promit să fiu un președinte care unește”

Rezultate alegeri SUA 2020 în timp real:

UPDATE 10:00 Donald Trump nu se dă bătut. Organizează mitinguri pentru a obține suport pentru contestarea rezultatelor și renumărea voturilor

În timp ce Joe Biden se pregătea pentru a a face față pandemiei de coronavirus, Donald Trump planifica o nouă serie de mitinguri de campanie pentru a contesta rezultatele alegerilor.

Trump nu se dă bătut nici în ruptul capului. La doar o zi după ce Biden a câștigat alegerile și implicit președinția, Trump nu a dat niciun semn că ar ceda atât de ușor postul. De asemenea, aliații săi republicani din Congres i-au urmat exemplul și nu au recunoscut victoria lui Biden.

Purtătorul de cuvânt al Echipei Trump, Tim Murtaugh, a confrimat că fostul președinte a început planificarea unei serii de mitinguri, similare cu cele din campania electorală, în speranța de a găsi sprijun pentru a contesta rezultatele alegerilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

UPDATE 08:30 Echipa de numărare a voturilor din Philadelphia, amenințată cu moartea

Echipa responsabilă de înregistrarea buletinelor de vot din Philadelphia a primit amenințări cu moartea de la începutul numărării voturilor săptămâna trecută, a declarat duminică un oficial local

UPDATE 07:30 Ce înseamnă victoria lui Biden pentru restul lumii? Cum se schimbă relațiile internaționale ale SUA

Victoria lui Joe Biden este o nouă provocare pentru Beijing, promisiunea sa de a repara alianțele Americii putând fi problematică pentru China. Moscova se teme că președinția lui Biden va însemna mai multă presiune și mai multe sancțiuni din partea Washingtonului. Pentru Germania revenirea la o relație armonioasă cu SUA este esențială pentru securitatea europeană. Prin ușurarea presiunii asupra Iranului și prin încercarea de readerare la acordul nuclear, Biden va ajunge la tensiuni cu Israelul. După sancțiunile dure din timpul lui Trump, victoria lui Joe Biden este o alinare pentru Cuba, iar Justin Trudeau va vedea un aliat în noul său vecin.

UPDATE 07:00 Donald Trump s-a întors la Casa Albă în aplauzele a zeci de fani

Nici după două zile, Trump nu poate să admită că trebuie să plece de la Casa Albă. Nici susținătorii lui, de altfel. Pentru ei, nu există alt președinte.

După ce a încercat să se destindă la golf, Trump a fost primit cu urale în fața Casei Albe. A încercat să pară stăpân pe situație. Asta arată cât de îngrijorat este pentru Biroul Oval.

UPDATE 00.07 Votul popular nu decide președintele SUA, dar reflectă starea americanilor

Votul popular nu decide cine este următorul lider de la Casa Albă, însă este o imagine în oglindă a opiniilor pe care le au americanii și reflectă ceea ce simt în raport cu ce se întâmplă în SUA, relatează The Guardian.

UPDATE 19.50 Melania Trump îi spune lui Donald Trump să accepte că a pierdut alegerile

Conform CNN, Melania Trump face parte din grupul de oameni care îi spun lui Trump să accepte înfrângerea.

UPDATE 18:42 Donald Trump merge și azi la golf

Foto: Twitter / Jill Colvin

UPDATE 17.47 S-a lansat contul oficial de Twitter al echipei de tranziție

Contul oficial de Twitter al echipei de tranziție Joe Biden – Kamala Harris a fost lansat.

Foto: Twitter / Biden-Harris Presidential Transition

UPDATE 16:45 Rudy Giuliani, despre faptul că democrații din Philadelphia sunt corupți

„Doar un exemplu despre cât de mârșavă este mașinăria democrată din Philadelphia.

Fostul campion de box la categoria grea, Joe Frazier, a votat în alegerile din 2018. A murit pe 7 noiembrie 2011.

Bunicul lui Will Smith a votat și în 2017 și în 2018. A murit în 2016.

Pun pariu că Biden a dominat grupul acesta.

Vom afla”.

Sorina Matei, Jurnalista Aleph News, explică situația:

„Donald Trump scrie pe Twitter păreri ale avocaților săi. La Casa Albă este o luptă a echipei lui Donald Trump. Avocații lui Donald Trump vorbesc despre și o serie de lideri grei au declarat în exclusivitate pentru Fox News că îl susțin în continuare pe Donald Trump și că nu ar trebui să declare înfrângerea pentru că alegerile sunt contestate.

Rudy Giuliany a declarat că vor fi contestate alegerile din Pennsylvania, Nevada, Georgia, Arizona și Wisconsin. Vorbește despre fraudă la aceste alegeri, despre observatori opriți ai republicanilor și despre antedatarea voturilor prin poștă și despre liste cu oameni decedați care au participat la vot”.

UPDATE 16:23 Donald Trump: „Credem că acești oameni sunt niște hoți. E clar că alegerile au fost fraudate”

„Credem că acești oameni sunt niște hoți. Mașinăriile marelui oraș sunt corupte. Alegerile acestea au fost fraudate. Cel mai bun analist din Marea Britanie a scris de dimineață că este clar că alegerile au fost fraudate și că este imposibil de imaginat că Biden l-a întrecut pe Obama în unele din state”.

Sorina Matei, Jurnalista Aleph News, explică situația:

„Nu știm încă ce vrea Trump să facă – nu a făcut nicio declarație oficială, dar de 2 ore, fiii săi, Eric Trump și Donald Trump Jr., postează pe Twitter mesaje în care spun că nu vor ceda.

Donald Trump a postat mesaje transmise de avocatul său, conform cărora are șanse să rezolve situația în Justiție. Băieții și staff-ul lui Trump vor o renumărare manuală a voturilor din cele 50 state.

Mai sunt cel putin 10 milioane de voturi nenumărate, nu au ajuns nici toate voturile exprimate prin poștă. Șeful de comunicare din această campanie electorală a lui Donald Trump, care în mod surprinzător și-a tapetat tot sediul de campanie cu imagini din anul 2000, situația Al Gore – George W. Bush. Staff-ul de campanie susține că nu media americană alege președintele, ci doar votul electoratului, și probabil vor ajunge la Curtea Supremă.

Nimeni nu știe ce se va întâmpla, dacă Trump nu decide să-și anunțe înfrângerea.

Teoretic, până pe 8 decembrie toate statele americane ar trebui sa numere toate voturile și să aibă un rezultat final, după se merge în Colegiul Electoral, iar apoi în Congresul American unde sunt validate. Până pe 20 ianuarie, asta știm sigur, noul președinte va trebui să intre in exercițiu și va depune jurământul la Casa Albă. Nu s-a mai întâmplat în istoria recentă ca un președinte să refuze predarea pașnică a puterii”.

UPDATE 14:00 Sunt fondate acuzațiile de fraudă? Argumentele pro și contra

Echipa lui Donald Trump continuă cu acuzațiile de fraudă electorală. Cu toate acestea, nu există dovezi plauzibile în acest sens. Problema fraudei electorale riscă, așadar, să rămână în continuare un subiect de dezbatere.

Vezi aici argumentele pro și contra.

Ce vor face în continuare partidul republican și cel democrat, după ce Biden a fost ales președinte

Ambele partide au de decontat foarte multe lucruri.

Tabăra republicană trebuie să vadă cum arată un partid republican, după Trump. Donald Trump a fost o furtună, a fost un taifun, a fost un histrion și a gestionat multe schimbări și reașezări în partidul republican, care astăzi trebuie să-și revină.

Pe de altă parte și democrații au o problemă. S-a văzut că Joe Biden a câștigat la nivelul Americii, dar există câteva state: Nevada, Arizona, Georgia, în special statele sudice, dar și în Pennsylvania, unde deși a câștigat Joe Biden, candidații republicani au pierdut. Ceea ce arată că, și e vorba de reprezentanți care veneau dintr-un curent de stânga, un curent extrem.

Joe Biden va fi un președinte de centru, unificator. Este un avertisment și față de extrema stângă a propriului său partid și aici democrații au de reconstruit puternic.”, a explicat Iulian Chifu la Aleph News.

UPDATE 10:00 Ce lasă în urmă Donald Trump. Activitatea președintelui în funcție, la bilanț

Admirat, contestat, dar niciodată ignorat. Donald Trump a fost cu siguranță o pată de culoare în istoria președinției americane. La final de mandat, observăm câteva reușite istorice, dar și rateuri care l-au costat victoria la alegerile de acum.

Vezi aici bilanțul lui Trump la Casa Albă.

UPDATE 09:15 Biden e preşedinte, tech-ul se teme. Giganții tremură după ce l-au susținut cu donații record

Marile companii de tech nu au motive de sărbătoarea după ce Joe Biden a câştigat alegerile. Presiunea pusă în mandatul lui Donald Trump va continua. Şefii Facebook, Google şi Twitter au fost luna trecută la audieri într-un dosar de 449 de pagini. Acesta detaliază abuzul de putere asupra pieţei pe care îl impun companiile.

Joe Biden nu a declarat public măsurile pregătite, însă doreşte să impună legi care să stopeze puterea acestor companii. O măsură pe care Biden a anunţat deja că o va lua este reforma legii 230. Aceasta protejează reţelele de socializare să fie trase la răspundere de postările utilizatorilor.

UPDATE 08:30 Ginerele și consilierul lui Trump îl sfătuiește să renunțe la alegeri

Jared Kushner, ginerele și consilierul superior al lui Donald Trump, l-a abordat pe președinte pentru a renunța la alegeri, relatează CNN.

Această acțiune al lui Jared Kushner vine în urma unei declarații a lui Trump. La câteva momente după ce CNN l-a proiectat ca președintele ales pe Joe Biden, Trump a zis că fostul vice-președinte „se grăbește să se pozeze în mod fals ca învingător” și „cursa este departe de a se termina”.

UPDATE 08:00 Când devine oficial Joe Biden preşedintele SUA

Dacă ţi s-a părut că a durat mult până ai aflat cine e noul preşedinte al Statelor Unite, află că va mai dura mai bine de 2 luni până îşi va depune jurământul. 

În primul rând trebuie să aştepte ca Donald Trump să accepte înfrângerea. Şeful de campanie al acestuia a anunţat deja că se va ajunge la Curtea Supremă. 

Până pe 11 decembrie trebuie să fie validat rezultatul alegerilor. La trei zile distanţă vine votul electorilor din fiecare stat. Aceştia mereu respectă opţiunea poporului.

Pe 23 decembrie votul electorilor ajunge la Washington.Pe 3 ianuarie este programat startul celui de-al 117-lea Congres. Membrii Casei Reprezentanţilor şi noii membri ai Senatului vor depune jurământul.

Pe 6 ianuarie va fi întâlnirea tuturor membrilor iar cele 538 de voturi ale electorilor vor fi citite.

Ultimul pas este pe 20 ianuarie. Atunci are loc ziua inaugurării iar Joseph Robinette Biden Jr va deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. 

UPDATE 3.50 Joe Biden: Promit să fiu un președinte care unește

Joe Biden a promis că va fi un președinte care îi unește pe americani și le-a transmis suporterilor lui Trump că le înțelege dezamăgirea, că a pierdut și el. ”Să ne dăm unii altora o nouă șansă”, le-a transmis acesta.

”Prieteni, cetățenii acestei națiuni au vorbit. Ne-au adus o victorie clară. O victorie convingătoare” a spus Biden.

În primul său discurs în calitate de președinte ales, Biden a spus că este timpul să ”vindecăm” America, ”să coborâm temperatura” și ”să renunțăm la discursul agresiv”.

A transmis că este un democrat mândru, dar că va guverna ca un președinte american. Le-a promis americanilor de culoare că îi va sprijini mereu așa cum au făcut-o și ei.

Biden a promis că va face din nou America respectată în lume și că va fi un președinte care unește și nu vede doar state roșii ( republicane) și albastre (democrate).

UPDATE 3.40 Kamala Harris: Sunt prima femeie în această funcție, nu voi ultima

Kamala Harris a intrat pe scenă pe muzica lui Mary J Blige în Wilmington, Delaware. Kamala Harris este prima femeie de culoare și prima femeie de origini asiatice care devine vicepreședinte al SUA

Kamala Harris și-a început discursul citându-l pe John Lewis, lider al mișcării pentru drepturile civile ale afroamericanilor: ”Democrația nu este un stat, nu este un act”. „Să aperi democrația cere luptă și sacrificii. Dar este bucurie în asta.” a spus Harris.

”Avem puterea să ne construim un viitor mai bun. Și când chiar democrația era pe buletinul de vot la aceste alegeri iar miza era chiar sufletul Americii, cu toată lumea privindu-ne, v-ați grăbit să aduceți o nouă zi pentru America.”

Harris a vorbit despre mama ei: ”Cand a venit din India, la 19 ani, nu-și imagina acest moment. Dar a crezut atât de mult în America încât acest moment a ajuns posibil. Așa că mă gândesc la ea și la toate generațiile de femei – de culoare, asiatice, albe, latine, amerindiene – care de-a lungul istoriei au pavat drumul pentru asta. Deși sunt prima femeie care ocupă această funcție, nu voi fi ultima.”

UPDATE 3.30 Primele 4 lucruri pe care le va face Joe Biden după inaugurare

Joe Biden va alătura din nou SUA acordurilor climatice de la Paris, va opri retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății, va abroga interzicerea imigrației din națiunile musulmane și va restabili protecții pentru „Visători” ( n.r tinerii imigranți – Dreamers) imediat după inaugurare, potrivit The Washington Post.

UPDATE 03.00 Joe Biden va susține primul discurs ca președinte ales

Kamala Harris și Joe Biden țin primele discursuri de învingători în Wilmington, Delaware.

UPDATE 01.30 Trump a intentat un proces în justiţie în Arizona

Preşedintele Donald Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea, insistând că el este câştigătorul şi sugerând că au existat nereguli.

Echipa lui Trump a anunțat că a intentat un proces în justiţie în Arizona, acuzând că cea mai populată regiune din stat, Maricopa County, a invalidat voturi în mod incorect în cadrul alegerilor prezidențiale.

Potrivit acuzațiilor, angajații din secțiile de votare din Maricopa le-ar fi spus unor alegători să apese pe un buton după ce o mașină a detectat voturi în plus.

UPDATE 01.00 Trump nu renunță la acuzațiile de fraudă

Donald Trump se laudă pe Twitter în cele mai recente două mesaje ale sale că a obținut 71 de milioane de voturi, cele mai multe pentru un președinte în funcție, și lansează iar acuzații.

”Observatorii nu au fost lăsați în camerele de numărare a voturilor. Eu câștig alegerile. Am 71 de milioane de voturi. S-au întâmplat lucruri rele iar observatorii noștri nu le-au putut vedea. Nu s-a mai întâmplat asta până acum. Milioane de buletine de vot prin poștă au fost trimise către oameni care nu le-au solicitat” a scris cu majuscule Trump pe Twitter.

Bineînteles, mesajul său a fost marcat de Twitter ca fiind înșelător pentru utilizatori.

UPDATE 23.54 Naomi Biden a postat pe Twitter o poză emoționantă cu Joe Biden

UPDATE 22.33 Donald Trump s-a întors la Casa Albă după runda de golf

UPDATE Jill Biden: „El va fi un președinte pentru toate familiile noastre”

Jill Biden a scris pe Twitter despre Joe Biden.

UPDATE 20.52 Lukașenko: „Relațiile dintre Minsk și Statele Unite vor rămâne aceleași”

UPDATE 20.47 Mitt Romney, primul republican care îl felicită pe Joe Biden

„Eu și Ann îi felicităm pe președintele ales, Joe Biden, și pe vicepreședintele ales, Kamala Harris. Știm că sunt doi oameni de bună-credință, iar amândoi au un caracter admirabil. Ne rugăm ca Dumnezeu să-i binecuvânteze zilele și anii ce urmează”.

UPDATE 20.38 Emmanuel Macron: „Americanii și-au ales președintele”

„Americanii și-au ales președintele. Felicitări pentru Joe Biden și Kamala Harris. Avem multe de făcut pentru a depăși provocările de astăzi. Haideți să lucrăm împreună!”.

UPDATE 20.33 Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a scris pe Facebook că noul președinte al SUA este prieten cu Republica Moldova

„După câteva zile de tensiune, Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite”.

UPDATE 20.21 Obama îi felicită pe Biden și Kamala Harris: „Felicitări prietenilor mei, Joe Biden și Kamala Harris”

„Felicitări prietenilor mei, Joe Biden și Kamala Harris – viitorul nostru președinte și viitorul vicepreședinte al Statelor Unite”.

UPDATE 20.17 Iohannis îl felicită pe Joe Biden

„Felicitări președintelui ales, Joe Biden, pentru victoria sa. Aștept cu nerăbdare să consolidăm parteneriatul nostru strategic, solid și dinamic, pe toate planurile. România va continua să întărească securitatea, prosperitatea și rezistența comunității transatlantice”.

UPDATE 19.44 Kamala Harris a distribuit un video în care îi spune lui Joe Biden „Am reușit!”

„Am reușit. Am reușit, Joe! Vei fi următorul președinte SUA!”

UPDATE 19.31 Hillary Clinton: „Alegătorii și-au spus cuvântul și i-au ales pe Joe Biden și Kamala Harris”

„Alegătorii și-au spus cuvântul și i-au ales pe Joe Biden și Kamala Harris să fie președintele și vicepreședintele Americii. E un moment în care se scrie istorie, repudierea lui Donald Trump și o nouă pagină pentru America. Vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut acest lucru posibil. Înainte, împreună”.

UPDATE 19.25 AP Joe Biden a câștigat Nevada și a ajuns la 290 de voturi ale electorilor

Avansul lui Joe Biden a urcat la 290 de voturi ale electorilor după ce a câștigat și Nevada, anunță AP.

UPDATE 19.23 Suporterii Trump se ceartă cu protestatarii BLM, în Michigan

UPDATE 19.17 Liderii străini au început deja să-i felicite pe Joe Biden și pe Kamala Harris după ce au fost numiți câștigători

Justin Trudeau: „Felicitări, Joe Biden și Kamala Harris. Țările noastre sunt prieteni apropiați, parteneri și aliați. avem o relație unică, la nivel global. Abia aștept să lucrăm împreună și să construim împreună”.

UPDATE 19.06 Joe Biden: „Este timpul ca America să se unească și să se vindece”

„Sunt onorat și umil în fața încredereii pe care americanii au avut-o în mine și în vicepreședintele Kamala Harris. În fața unui obstacol fără precedent, un număr record de americani au ieșit la votat și au votat. Demostrând, încă o dată, că democrația bate în sufletul Americii. Este timpul ca America să se unească și să se vindece”.

UPDATE 19.00 Biden a numit încercările lui Trump ca fiind „lipsite de merit”

Biden are voturile pentru Casa Alba și va fi împuternicit ca președinte în ianuarie.

UPDATE 18.55 Trump refuză să-și recunoască înfrângerea

”Știm cu toții de ce Joe Biden se grăbeste să pozeze în câștigător, și de ce aliații lui din media încearcă din greu să îl ajute: nu vor ca adevărul să iasă la suprafață. Pentru că alegerile astea sunt departe de a fi terminate”, a declarat Trump.

„De luni, campania noastră va începe procesul la Curtea Suprema pentru a ne asigura că alegerile sunt corecte și este ales adevăratul câștigător”, a mai spus Trump.

UPDATE 18.54 Joe Biden: „America, sunt onorat că m-ai ales lider”

„America, sunt onorat că ai ales să conduc această țară minunată. Munca pe care o vom depunde va fi grea, dar îți promit asta: voi președintele tuturor americanilor, fie că m-ați votat sau nu”.

UPDATE 18.52 Trump declară fals ca a câștigat în momentul când ajunge la clubul de golf din Virginia

În realitate, Biden conduce în Georgia, Nevada și Penssylvania, iar candidatul democrat ar putea fi declarat în curand următorul președinte SUA.

UPDATE 18.50 Kamala Harris va fi prima femeie și prima persoană de culoare vicepreședinte al SUA

Odată cu victoria lui Joe Biden, Kamala Harris va fi prima femeie și prima persoană de culoare care devine vicepreședinte. Harris este a patra femeie care a obținut nominalizarea pentru un partid major – după Geraldine Ferraro în 1984, Sarah Palin în 2008 și Hillary Clinton în 2016. Va începe în ianuarie.

UPDATE 18.38 AP anunță că Joe Biden a câștigat Pennsylvania

AP anunță că Joe Biden a câștigat Pennsylvania și a ajuns la 284 voturi electorale, trecând de pragul necesar de 270.

UPDATE 18:26 Proiecție CNN: Biden este președintele SUA

Joe Biden este al 46 presedinte al SUA, anuntă CNN făcând o proiecție. BBC, NBC, CBS, The New York Times și Washington Post, confirmă.

UPDATE 18:22 Proiecție AP: Joe Biden a câștigat Arizona

După ultimele rezultate din Maricopa, Joe Biden are 20.573 de voturi, relatează The Guardian. Informația este preluată de la AP, care spune că Joe Biden este învingător în Arizona.