• Spania rămâne cu un rezultat neconcludent.
  • Prezența la vot a depășit 70% deoarece alegătorii au simțit importanța alegerilor.
  • Feijóo le-a spus susținătorilor conservatori care îl aclamau că acum este de datoria sa să încerce să formeze un guvern.

Liderul partidului conservator de opoziție din Spania, Alberto Núñez Feijóo, a revendicat victoria în alegerile anticipate, dar fără rezultatul de care avea nevoie. Chiar și cu sprijinul extremei drepte, Partidul său Popular (PP) nu a reușit să obțină majoritatea în parlament, informează BBC.

Aplauzele din tabăra rivală a socialiștilor au fost la fel de puternice când premierul socialist Pedro Sánchez a declarat: „Blocul reacționar a eșuat”. În timp ce ambele pot revendica un succes, Spania rămâne cu un rezultat neconcludent.

Prezența la vot a depășit 70% deoarece alegătorii au simțit importanța alegerilor, întrerupându-și vacanțele pentru a vota în costume de baie și cu echipament de plajă. „No pasarán”, au scandat susținătorii în fața sediului socialiștilor – nu vor trece – făcând referire atât la partidul de extremă dreapta Vox, cât și la sloganul antifascist din timpul războiului civil spaniol.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

Cu toate acestea, Feijóo le-a spus susținătorilor conservatori care îl aclamau că acum este de datoria sa să încerce să formeze un guvern. „Spaniolii știu că am trecut de la a fi a doua forță la partidul cu cele mai multe voturi”, a spus el, adăugând: „Sper ca acest lucru să nu înceapă o perioadă de incertitudine în Spania.”

Cu asta se confruntă Spania. Cu Vox pe 33 de locuri și PP-ul lui Feijóo pe 136, ar fi cu șapte locuri mai puțin decât o majoritate absolută de 176 în parlament, așa că cel mai probabil rezultat al acestor alegeri este un alt scrutin spre sfârșitul anului. Acesta este motivul pentru care socialiștii lui Sánchez și aliații săi de extremă-stânga Sumar păreau cei mai fericiți.

„Blocul reacționar de regresie, care și-a propus o inversare completă a tuturor progreselor pe care le-am obținut în ultimii patru ani, a eșuat”, a declarat el în fața susținătorilor. Dreapta l-a atacat în repetate rânduri pe Sánchez din cauza unei legi privind consimțământul sexual, precum și a reformelor privind avortul și drepturile persoanelor transgender. Opoziția a vizat, de asemenea, sprijinul pe care l-a primit din partea naționaliștilor catalani și basci, argumentând că concesiile pe care le-a făcut acestora au amenințat unitatea teritorială a Spaniei.

Unii susținători ai PP în fața sediului partidului au scandat Que te vote Txapote, un slogan anti-Sánchez care înseamnă „Lasă-l pe Txapote să voteze pentru tine”, care face referire la un militant care a comis crime pentru defunctul grup basc Eta.

Regele Felipe al VI-lea îl va invita pe Feijoo, cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi, să încerce să obţină postul de prim-ministru. Într-o situaţie similară, în 2015, liderul PP Mariano Rajoy a refuzat invitaţia regelui, spunând că nu a putut obţine sprijinul necesar. Dacă Feijoo refuză, regele s-ar putea adresa lui Sanchez cu aceeaşi cerere.

Citește și