• Un sat din Filipine a fost lovit de o alunecare de teren.
  • Cel puțin 68 de persoane au murit până acum și alte 51 de persoane sunt dispărute.
  • Pe lângă ploile abundente, zona a fost afectată de o serie de cutremure.

Cel puțin 68 de persoane au murit până acum după ce o alunecare de teren a măturat un sat minier din Filipine, în urmă cu aproape o săptămână, scrie BBC.

Oficialii spun că mai sunt 51 de persoane dispărute în urma dezastrului din provincia Davao de Oro, dar salvatorii recunosc că există puține speranțe de a mai găsi alți supraviețuitori. O fetiță de trei ani a fost ultima persoană scoasă în viață din noroi. Salvarea ei – după mai mult de 60 de ore – a fost descrisă ca fiind „un miracol”.

Edward Macapili, un oficial al agenției pentru dezastre din provincia Davao de Oro, a declarat atunci că acest lucru le-a dat „speranță salvatorilor”. Dar luni, aceste speranțe păreau să se fi risipit.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

„A trecut aproape o săptămână de la incident și… presupunem că nu mai este nimeni în viață acolo”, a declarat dl Macapili. „Există deja un miros urât în zonă acum, așa că este nevoie să se accelereze recuperarea”.

Alunecarea de teren a lovit marți seara, distrugând 55 de case și înghițind trei autobuze și un microbuz care așteptau să ia muncitorii de la mină. Lea Anora, membră a unității Management of the Dead and the Missing (MDM), a declarat că bilanțul victimelor de până acum include 42 de rezidenți și 26 de angajați ai minelor. Mai mult de 30 de persoane au fost rănite.

Alunecările de teren sunt un pericol frecvent în mare parte din Filipine din cauza terenului muntos, a precipitațiilor abundente și a despăduririlor generalizate cauzate de minerit și de tăierile ilegale de păduri.

Ploile musonice abundente au lovit în mod repetat unele părți din Mindanao timp de săptămâni, provocând alunecări de teren și inundații care au forțat zeci de mii de oameni să se refugieze în adăposturi de urgență.

De asemenea, zona a fost afectată de o serie de cutremure, inclusiv sâmbătă, când salvatorii au fost nevoiți să își întrerupă operațiunile din cauza unui cutremur cu magnitudinea 5,9.

Citește și