• Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, din cauza incidentului.
  • Dmitri Peskov, a avertizat că relațiile dintre Rusia și SUA au atins „punctul cel mai de jos”.
  • Trupele americane au apelat la atacuri aeriene și de artilerie asupra forței adverse, provocând zeci de victime în rândul mercenarilor Wagner și al aliaților lor sirieni.

Marți, un avion de luptă rusesc Su-27 a forțat doborârea unei drone americane MQ-9 deasupra Mării Negre. Înalți oficiali din SUA au aruncat rapid vina pe Rusia: Generalul de aviație James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, a declarat că zborul „nesigur și neprofesionist” al avionului rusesc aproape a provocat prăbușirea Su-27 și a Reaper. Comandamentul European al SUA a declarat că unul dintre cele două avioane rusești care urmăreau Reaper a zburat intenționat în fața dronei și a aruncat combustibil pe aceasta de mai multe ori.

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, din cauza incidentului. Iar în comentariile din ziua următoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că relațiile dintre Rusia și SUA au atins „punctul cel mai de jos”.

Nu prea se poate nega faptul că întâlnirea în aer – Rusia neagă că a existat o coliziune – a exacerbat tensiunile dintre Moscova și Washington. Perspectiva istorică servește ca o reamintire a faptului că confruntarea dintre cele două națiuni dotate cu arme nucleare poate fi mult mai ascuțită.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Relațiile SUA – Rusia

În februarie 2018, un contingent american aflat la sol în estul Siriei s-a confruntat cu o forță care înainta spre baza lor și care includea membri ai companiei militare private rusești Wagner. Trupele americane au apelat la atacuri aeriene și de artilerie asupra forței adverse, provocând zeci de victime în rândul mercenarilor Wagner și al aliaților lor sirieni.

Bătălia a fost cea mai mortală întâlnire dintre forțele americane și luptătorii ruși de la sfârșitul Războiului Rece, dar nu a dus la o escaladare: La vremea respectivă, guvernul rus a negat existența grupului de mercenari (astăzi, Wagner poartă destul de public greul luptelor pentru Rusia în jurul orașului ucrainean Bakhmut). Dar, în 2018, relatările despre bătălie au evidențiat, de asemenea, existența unei „linii de deconfliction” de lungă durată între armata americană și cea rusă, menită să reducă la minimum riscul unei escaladări involuntare prin menținerea deschisă a canalelor de comunicare cu privire la mișcările și operațiunile militare.

Astfel de canale au rămas deschise chiar și după invadarea completă a Ucrainei de către Rusia anul trecut. În martie anul trecut, Pentagonul a recunoscut că a avut deschisă o linie de deconfliction pentru a evita calculele militare greșite în apropierea Ucrainei.

Zborurile de rutină ale dronelor americane

Nu este clar dacă zborurile de rutină ale dronelor din SUA deasupra regiunii Mării Negre se ridică la nivelul de deconfliction: Coordonatorul de comunicații al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat că activele americane „zboară în mod constant deasupra acelui spațiu aerian de un an”, a spus el, susținând că nu există niciun motiv pentru a activa liniile de deconflictionare înainte de a zbura deasupra Mării Negre. Și, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, președintele rus Vladimir Putin a fost informat cu privire la doborârea dronei, dar nu au existat contacte la cel mai înalt nivel între Moscova și Washington pe această temă.

Deși liniile de comunicare pot fi deschise, confruntarea dintre SUA și Rusia se află cu siguranță la niveluri care nu au mai fost văzute de la cele mai periculoase momente ale Războiului Rece.

„Nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor cubaneze”, a declarat anul trecut președintele Joe Biden în fața unui grup de democrați, ca răspuns la zăngănitul sabiei nucleare de către Putin. „Nu cred că există capacitatea de a folosi cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la Armaghedon”.

Dar, deși Războiul Rece a fost marcat de criza rachetelor din Cuba și de mai multe apropieri nucleare, astăzi se amintește mai puțin faptul că Războiul Rece s-a transformat într-unul fierbinte între forțele americane și sovietice în mai multe momente în timpul confruntării care a durat zeci de ani.