Aproape 2.000 de morți în urma cutremurului din Haiti. „Trăiesc cu picioarele în apă din cauza inundațiilor”

Victime ale cutremurului din Haiti. Foto: Hepta

NO FILM, NO VIDEO, NO TV, NO DOCUMENTARY - A man who was injured during the earthquake lies on a blanket at Center De Sante Lumiere hospital in Les Cayes, Haiti accompanied by his family on Monday, August 16, 2021. Doctors on Monday battled in makeshift tents to save the lives of hundreds of injured people, including young children and the elderly, outside hospitals overwhelmed by an earthquake that killed at least 1,419 people. Photo by Jose A. Iglesias/el Nuevo Herald/TNS/ABACAPRESS.COM

Aproape 10.000 de persoane au fost rănite și multe sunt încă date dispărute în urma cutremurului de magnitudinea de 7,2.

Mai mult, activitatea de salvare a fost îngreunată de ploile abundente aduse în această săptămână de furtuna tropicală Grace.

ONU spune că aproximativ 500.000 de copii au acum acces limitat sau nu au acces la adăposturi, apă potabilă și alimente.

„Nenumărate familii haitiene care au pierdut totul din cauza cutremurului trăiesc acum literalmente cu picioarele în apă din cauza inundațiilor”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul Fondului ONU pentru copii (UNICEF) în Haiti.

Zeci de mii de persoane rămase fără adăpost în urma cutremurului au trebuit să decidă dacă să înfrunte furtuna sub prelate fragile sau să riște să se întoarcă în clădirile avariate de cutremur și de replicile mai mici.

Sud-vestul statului Haiti a suferit cele mai mari pagube în urma cutremurului, în special în jurul orașului Les Cayes.

„Ieri (marți) seara, m-am adăpostit lângă o biserică, dar când am auzit din nou pământul tremurând, am fugit să mă întorc aici”, a declarat o femeie pentru AFP.

Ea a spus că atât de puține structuri au rămas în picioare încât oamenii au fost nevoiți să își facă nevoile pe străzile orașului.

Unele spitale au fost lăsate copleșite și au avut nevoie de provizii, în timp ce medicii se străduiau să trateze răniții.

Cutremurul agravează problemele cu care se confruntă această națiune săracă, care se află deja într-o criză politică după asasinarea președintelui său luna trecută.

Prim-ministrul Ariel Henry, care se află la putere până la organizarea de noi alegeri prezidențiale, a declarat starea de urgență pentru o lună și a îndemnat populația să „dea dovadă de solidaritate”.

Haiti a fost afectat de o serie de dezastre naturale în ultimii ani, inclusiv de uraganul Matthew în 2016. Cel mai dezastruos a fost cutremurul din 2010, care a ucis peste 200.000 de persoane și a provocat pagube importante infrastructurii și economiei țării.

Exit mobile version