• Ultima rundă de lupte din Gaza a fost declanșată marți.
  • Avioanele israeliene au ucis trei comandanți de top ai grupului militant Jihadul Islamic.
  • Principalul punct de trecere a mărfurilor din Gaza cu Israelul a fost redeschis duminică.

O încetare a focului fragilă între forțele israeliene și militanții din Fâșia Gaza pare să se mențină după cinci zile de confruntări care au ucis 33 de palestinieni și două persoane în Israel, anunță AP News.

Ultima rundă de lupte din Gaza a fost declanșată marți, când avioanele israeliene au ucis trei comandanți de top ai grupului militant Jihadul Islamic, ca răspuns la lansările anterioare de rachete din Gaza. Aceste ucideri au declanșat o avalanșă de focuri de armă ale militanților, iar conflagrația a amenințat să antreneze regiunea într-un nou război total, până când sâmbătă târziu a fost încheiat un armistițiu mediat de Egipt.

În timp ce armistițiul a părut să aducă un sentiment de ușurare celor 2 milioane de locuitori din Gaza și sutelor de mii de israelieni care au fost în mare parte duși în adăposturi antiaeriene în ultimele zile, acordul nu a făcut nimic pentru a aborda problemele de bază care au alimentat numeroase runde de lupte între Israel și grupurile militante palestiniene din Fâșia Gaza de-a lungul anilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În Gaza, rezidenții au analizat cele mai recente pagube provocate în împrejurimile lor, cu găuri lăsate în apartamentele care, potrivit Israelului, au servit drept ascunzători pentru cei șase membri de rang înalt ai Jihadului Islamic uciși în timpul acestei runde. Principalul punct de trecere a mărfurilor din Gaza cu Israelul a fost redeschis duminică, după avertismentele că menținerea lui închisă ar forța singura centrală electrică din Gaza să se închidă, adâncind criza de energie.

Israelul ridică treptat restricțiile

Israelul a ridicat treptat restricțiile impuse rezidenților din sudul Israelului, care au fost cei mai afectați de tirurile de rachete. Oficialii israelieni și-au exprimat satisfacția cu privire la ultima bătălie, după ce au ucis cel puțin șase membri ai conducerii Jihadului Islamic în ceea ce se spune că au fost lovituri punctuale bazate pe informații solide. Dar cel puțin 13 dintre cei uciși în Gaza erau civili, printre care copii de doar 4 ani, precum și femei.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacurile țintite asupra ascunzătorilor militanților se vor răsfrânge în întreaga regiune. Dușmanii Israelului din Gaza și mult mai departe de Gaza știu că, chiar dacă încearcă să se ascundă, suntem capabili și pregătiți să ajungem la ei în orice moment”, a declarat el în cadrul unei reuniuni a cabinetului său.

Israelul s-a confruntat în trecut cu critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului din cauza victimelor civile din bombardamentele sale în Gaza. Israelul afirmă că face tot posibilul pentru a evita rănirea civililor în loviturile sale și spune că militanții operează din interiorul zonelor dens populate ale teritoriului pentru a trage rachete fără discriminare asupra comunităților israeliene.

De-a lungul luptelor, atacurile aeriene repetate ale Israelului care au vizat Jihadul Islamic și centrele sale de comandă și locurile de lansare a rachetelor nu au dat niciun semn de oprire a tirurilor de rachete, ceea ce a determinat Jihadul Islamic să declare victoria și să trimită palestinienii în stradă sâmbătă târziu.

Citește și