• Documentele, postate de un militar american pe reţeaua de socializare Discord, dezvăluie faptul că Zelenski este un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică.
  • Informaţiile au fost obţinute de serviciile secrete americane din comunicaţiile digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski.
  • Într-o întâlnire de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iuliya Svrydenko, Zelenski a sugerat să „arunce în aer” conducta Druzhba.

În spatele uşilor închise, liderul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski, a propus să meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă în războiul declanşat de Putin, ocupând localităţi ruseşti de la graniţă, pentru a obţine pârghii asupra Moscovei. A recurs la bombardarea unei conducte care transferă petrol rusesc Ungariei, membră NATO, dar şi la folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din interiorul graniţelor Rusiei, conform unor documente clasificate ale serviciilor de informaţii americane care detaliază comunicările sale interne cu lideri de vârf şi militari, arată The Washington Post, scrie Monitorul Apărării.

Documentele, postate de un militar american pe reţeaua de socializare Discord, dezvăluie faptul că Zelenski este un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică ca om de stat calm şi stoic care face faţă atacului brutal al Rusiei, mai precizează publicaţia americană.

Informațiile despre Zelenski, obținute de serviciile secrete americane prin comunicații interceptate

Informaţiile au fost obţinute de serviciile secrete americane din comunicaţiile digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski pe fondul barajelor ruseşti cu rachete, al atacurilor de infrastructură şi al crimelor de război. Pentagonul, unde lideri militari americani de rang înalt au fost informaţi cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor, conform WP.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

În întâlniri cu generalii din ianuarie şi februarie, Zelenski a sugerat ocuparea unor oraşe de graniţă şi atacarea grupărilor de trupe ruseşti din Rusia, din regiunea Rostov, şi chiar iniţierea unor bombardamente asupra unor infrastructuri critice, pentru a da Ucrainei o pârghie de negociere cu Moscova.

Într-o întâlnire de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iuliya Svrydenko, Zelenski a sugerat să „arunce în aer” conducta Druzhba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelenski a subliniat că Ucraina ar trebui doar să arunce în aer conducta şi să distrugă probabil industria [premierului] ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc”, se arată în document.

Astfel de atacuri se întâmplă deja, sâmbătă au fost doborâte patru aeronave ruseşti care zburau deasupra provinciilor de graniţă. Potrivit surselor ruse, Forţele Aeriene au pierdut într-o singură zi 2 elicoptere de transport Mi-8, 1 avion de vânătoare/bombardier Su-34 şi 1 avion de vânătoare Su-35. Toate aeronavele au fost doborâte deasupra regiunii Bryansk din vestul Rusiei, la graniţa cu nord-estul Ucrainei. Surse ruseşti pretind că aeronavele au fost lovite de rachete aer-aer sau rachete sol-aer, care au fost lansate din interiorul Ucrainei, într-o „operaţiune planificată din timp”. În total, nouă piloţi ruşi şi-au pierdut viaţa. Surse ucrainene susţin că aeronavele Su-34 şi Su-35 urmau să bombardeze regiunea Chernihiv.

Ucraina pregătește ofensiva pentru a elibera teritoriile ocupate

În acest moment, Ucraina pregăteşte o ofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate, având adunate în jur de 40.000 de trupe, în aproximativ 10 brigăzi de manevră şi alte structuri de sprijin şi logistice. Multe dintre aceste structuri au echipamente occidentale, precum tancuri Leopard şi Challenger, maşini de luptă a infanteriei Bradley şi Marder, transportoare Stryker, sisteme de artilerie HIMARS şi MLRS etc. Este o forţă impresionantă care ar cuceri uşor localităţile de graniţă ruseşti, neapărate, dar ar da argumente solide lui Putin să declare mobilizare generală şi ar autentifica propaganda Kremlinului care susţine că Vestul înarmează Ucraina pentru a ataca Rusia.

Ucraina a primit şi rachete de croazieră Storm Shadow din Marea Britanie, care sunt lansate din aer, au o precizie foarte mare, sunt dotate cu două focoase ce pot distruge clădiri fortificate şi buncăre, şi multe oraşe importante ale Rusiei sunt în raza de acţiune a acestora de aproximativ 500 de km.

Bineînţeles că între discuţiile din cabinet şi planurile de acţiune este o distanţă lungă şi se aşteaptă acum reacţia lui Zelenski la acest articol. În declaraţii oficiale, preşedintele Ucrainei a precizat că nu intenţionează să lovească ţinte din interiorul Rusiei, „îşi păstrează muniţia pentru eliberarea teritoriului”.

Citește și