• Banii sunt folosiți pentru a alimenta mașină de război rusească.
  • Pe lângă finanțarea directă, o finanțare indirectă prin destabilizarea regiunii are că scop slăbirea influenței occidentului în regiune.
  • Republica Centrafricană (RCA) și Mali au adus peste 100 de milioane de dolari pe lună pentru Moscova din februarie 2022.

Un raport al grupului de experți independenți The Blood Gold estimează că activitățile grupului paramilitar rus din din Sudan, Republica Centrafricană (RCA) și Mali au adus peste 100 de milioane de dolari pe lună pentru Moscova din februarie 2022, adică de la începutul războiului în Ucraina.

El a finanțat astfel direct și indirect războiul Rusiei împotriva Ucrainei oferind miliarde statului rus, care are nevoi cruciale pentru a-și duce războiul, estimează echipa de cercetători condusă de Jessica Berlin, expert în relații afro-europene. Acest aur extras din țări africane a fost spălat pe piețele internaționale.

Cum reușesc mercenarii Wagner să obțină aceste finanțări?

Cercetătorii detaliază metoda de finanțare a grupului Wagner, în funcție de țara africană în care activează miliția.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

În Mali, cei aproximativ 1.000 de mercenari ruși prezenți în țară pentru a lupta împotriva jihadismului sau pentru a proteja regimul aflat la putere, sunt plătiți în numerar în sumă de 10,8 milioane de dolari pe lună de către juntă, potrivit informațiilor americane. Aceasta se bazează pe un număr mic de companii miniere internaționale. Printre aceștia, compania canadiană Barrick Gold, principalul contribuabil al țării, a plătit autorităților din Bamako 206 milioane de dolari SUA doar în prima jumătate a anului 2023

În RCA, Wagner a obținut drepturi exclusive de extracție la mina Ndassima, cea mai mare din țară. În prezent, exploatarea mercenarilor ruși în această mină este estimată la 290 de milioane de dolari aur pe an.

În ceea ce privește Sudanul, Wagner controlează acolo o importantă rafinărie de aur și a devenit principalul cumpărător și exportator de aur netratat.

Acești bani sunt infuzați integral în alimentarea războiului din Ucraina?

Este un război hibrid și din acest punct de vedere, banii finanțează politica Kremlinului. Pe lângă „finantareaa mașinii de război rusești”, banii obținuți servesc să destabilizeze regiunea și să sape influența occidentala, contribuind direct sau indirect la o creștere a numărului de refugiați care cer azil în Europa.

Citește și