• Guvernul a publicat două documente de referință care pun bazele reglementării acestei tehnologii.
  • Un document al Departamentului pentru Industrie a recunoscut imensul beneficiu productiv pe care AI l-ar putea aduce.
  • Ministrul Industriei și Științei a declarat că Partidul Muncii a dorit să crească încrederea publicului în capacitatea guvernului de a proteja cetățenii de prejudicii.

Inteligența artificială cu grad ridicat de risc, care încurajează automutilarea și dezinformarea, ar putea fi interzisă, în timp ce guvernul încearcă să se adapteze la această tehnologie, despre care unii estimează că ar putea stimula economia cu până la 4 trilioane de dolari până la începutul deceniului următor, scrie The Age.

În timp ce societatea se luptă cu inteligența artificială, guvernul a publicat două documente de referință care pun bazele reglementării acestei tehnologii. Un document al Departamentului pentru Industrie a recunoscut imensul beneficiu productiv pe care AI l-ar putea aduce, inclusiv prin optimizarea ingineriei clădirilor, furnizarea de servicii juridice și consolidarea datelor pacienților din spitale.

Firma de consultanță McKinsey a calculat că inteligența artificială ar putea adăuga între 1.100 și 4.000 de miliarde de dolari la economia australiană până la începutul anilor 2030, se arată în raport. Documentul – și un răspuns separat la consecințele inteligenței artificiale generative precum ChatGPT, elaborat de Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie – a avertizat asupra unor riscuri la fel de profunde.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Documentele au fost publicate în aceeași săptămână în care fondatorul ChatGPT și alți lideri AI au emis o declarație în care se spune că: Atenuarea riscului de extincție din cauza IA ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”. Ministrul Industriei și Științei, Ed Husic, a declarat că Partidul Muncii a dorit să crească încrederea publicului în capacitatea guvernului de a proteja cetățenii de prejudicii.

Utilizarea inteligenței artificiale în siguranță și în mod responsabil este un act de echilibru cu care întreaga lume se luptă în acest moment”, a spus el. Avantajul este masiv, fie că este vorba de combaterea superbacteriilor cu noi antibiotice dezvoltate de AI sau de prevenirea fraudei online. Dar, așa cum spun de mulți ani, trebuie să existe garanții adecvate pentru a asigura utilizarea sigură și responsabilă a IA.”

Citește și