• Ministrul de Externe din Australia a sugerat că țara sa ar putea recunoaște statutul de stat palestinian.
  • În ultimele luni, Guvernul australian și-a exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la războiul împotriva Hamas în Gaza.
  • Președintele Federației Sioniste din Australia, Jeremy Leibler, a declarat că orice discuție privind recunoașterea statului palestinian este „complet prematură”.

Ministrul de Externe al Australiei a sugerat că țara sa ar putea recunoaște statutul de stat palestinian, pentru a crește impulsul către pace, scrie BBC.

Cu toate acestea, Penny Wong a declarat că Hamas nu ar putea avea niciun rol în guvernarea acestuia. Atât opoziția australiană, cât și Federația Sionistă din Australia spun că o astfel de măsură ar fi prematură. Canberra a declarat de mult timp că recunoașterea unei națiuni palestiniene ar putea veni doar ca parte a unei soluții cu două state, negociată cu Israelul.

Dar comentariile doamnei Wong sunt un ecou al unui discurs al Ministrului britanic de Externe, David Cameron, de la începutul acestui an, în care acesta a sugerat că și Marea Britanie ar putea recunoaște statutul de stat palestinian fără sprijinul Israelului.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

În ultimele luni, Guvernul australian și-a exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la războiul împotriva Hamas în Gaza, inclusiv după ce un lucrător umanitar australian a fost ucis alături de alte șase persoane în timpul unui atac aerian israelian.

Într-un discurs ținut marți seară, dna Wong a declarat că o soluție cu două state – în care israelienii și palestinienii să trăiască unul lângă celălalt în țări separate – este „singura speranță de a rupe ciclul nesfârșit al violenței”.

„Eșecurile acestei abordări de către toate părțile de-a lungul deceniilor – precum și refuzul Guvernului Netanyahu de a se angaja măcar în chestiunea unui stat palestinian – au provocat o frustrare generalizată”, a spus ea.

„Astfel, comunitatea internațională ia acum în considerare chestiunea statului palestinian ca o modalitate de a crea un impuls către o soluție cu două state.”

Purtătorul de cuvânt al opoziției pentru Afaceri Externe, Simon Birmingham, a declarat că nu susține o astfel de măsură și că Guvernul Premierului Anthony Albanese amenință să „rupă decenii de politică externă australiană bipartizană”.

Președintele Federației Sioniste din Australia, Jeremy Leibler, a declarat că orice discuție privind recunoașterea statului palestinian este „complet prematură”.

„Înainte ca orice discuție despre crearea unui stat să fie credibilă, Hamas trebuie să fie înlăturat și trebuie să apară o nouă generație de lideri palestinieni, care să nu fie corupți, să nu accepte violența și să recunoască dreptul Israelului de a exista ca stat evreu”, a declarat el.

Cu toate acestea, dna Wong a declarat că afirmațiile potrivit cărora recunoașterea unui stat palestinian ar însemna „recompensarea inamicului” sunt greșite. Securitatea Israelului depinde de o soluție cu două state, a spus ea, iar recunoașterea statului ar contribui la subminarea și marginalizarea Hamas.

Aproximativ 140 de țări recunosc statutul de stat palestinian, dar multe dintre acestea, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania și Australia, nu recunosc acest lucru.

În această săptămână, Organizația Națiunilor Unite urmează să ia în considerare acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Palestinei, care în prezent este un „stat observator”, în cadrul organismului internațional.

Războiul din Gaza, răspuns al Israelului la un atac condus de Hamas la 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane și a luat ostatici peste 250, a ucis peste 33.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Mari părți ale teritoriului sunt distruse, iar mulți alți palestinieni au fost lăsați în pragul foametei.

Săptămânile de negocieri nu au reușit să producă un acord, dar presiunea internațională este în creștere.

Citește și