• Guvernul austriac solicită un sistem de etică internațională privind utilizarea roboților ucigași și a dronelor în lupte.
  • Viena susține că oamenii, și nu algoritmii ar trebui să decidă asupra problemelor de viață și de moarte.
  • În 2021 este planificată o conferință la Viena în speranța adoptării finale a unei convenții internaționale privind utilizarea inteligenței artificiale pe câmpurile de luptă.

Viena se angajează într-o inițiativă diplomatică pentru elaborarea unui cadru etic de utilizare a roboților ucigași pe câmpurile de luptă ale viitorului, informează Deutsche Welle.

Ministrul de Externe Alexander Schallenberg a declarat că ar trebui adoptate standarde similare cu cele stabilite pentru minele terestre și bombele cu dispersie.

„Trebuie să creăm reguli înainte ca roboții ucigași să ajungă pe câmpul de luptă al acestui Pământ”, a declarat Schallenberg pentru ziarul german Welt am Sonntag.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

El a afirmat că guvernul austriac planifică realizarea unei conferințe la Viena în 2021 „pentru a iniția un proces care, sperăm, va duce la adoptarea unei convenții internaționale privind utilizarea inteligenței artificiale pe câmpurile de luptă”.

Până acum, a afirmat Schallenberg, acest subiect nu a fost abordat suficient la nivel diplomatic. Prin această conferință, se dorește crearea unei colaborări între state, experți și organizații neguvernamentale precum Crucea Roșie.

Subliniind necesitatea unui cadru etic în acest domeniu, Schallenberg a declarat că tipurile de decizii care se iau în scenariile de luptă nu ar trebui lăsate la latitudinea inteligenței artificiale. „Decizia privind viața și moartea ar trebui să fie luată în cele din urmă de către o persoană, care acționează cu întreaga sa înțelegere morală, și de nu de către un algoritm”, a spus ministrul.

Utilizarea armelor autonome letale este subiect de discuție al Organizației Națiunilor Unite din 2015, în cadrul Convenției privind anumitor tipuri de arme convenționale.

Țările care susțin sistemele autonome de armament – Rusia, Statele Unite și Israel – resping o interdicție obligatorie, în temeiul dreptului internațional. Acestora li se opun 30 de țări, precum și Parlamentul European, care doresc interzicerea deplină a utilizării roboților ucigași.