Clădirea Spitalului de copii din Iași avea aviz pentru securitate la incendiu. Legea spune că șeful unei instituții are obligația să solicite și să obțină toate aprobările și autorizațiile. Iar documentația e stufoasă.

O instituție poate obține două tipuri de avize de la IGSU.

„În primul rând, este un aviz care se dă din momentul proiectării, deci autoritatea se uită peste ce am eu de gând să construiesc și zice: ok pare că respectă toate regulile și o să fie sigure la incendiu. Apoi vine autorizația, care se ia după ce este terminată, ea consfințind că prevederile proiectului sunt în aplicare”, a spus Matei Sumbasacu, inginer constructor.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

De la IGSU afli și ce înseamnă aceste avize.

„Acest document le conferă persoanelor fizice sau juridice deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor ale altor amenajări dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al indeplinirii cerinței de securitate la incendiu”, a explicat Adrian Marin, IGSU.

Însă pe lângă aceste avize, un spital are nevoie și de măsuri eficiente de prevenție și de intervenție. Asta deoarece niciun aviz sau autorizație nu garantează că flăcările nu vor cuprinde o clădire.

E destul de greu să vorbim despre garanții și despre lucruri certe. Sunt foarte mulți factori care țin de acest aspect. Pe de o parte, cred ca lucrurile acestea trebuie verificate serios periodc, plus sunt foarte multe situații în ceea ce privește riscul de incendiu, care nu pot fi anticipate”, a afirmat Alberto Grosescu, director ARCEN.

Ce înseamnă securitate la incendiu pentru o construcție
– apariția și propagarea focului și a fumului să fie limitate
– extinderea focului către construcțiile învecinate să fie limitată
– oamenii să poată părăsi construcția sau să poată fi salvați prin alte mijloace
– să fie luată în considerare siguranța echipei de intervenție
– stabilitatea elementelor portante să fie asumate pe perioadă determinată
(Sursa: ISUBIF)