• Parchetul din Paris a deschis o anchetă în urma unui raport anonim.
  • În prezent, două persoane se află în custodia poliției.
  • O companie privată din România este implicata in acest dosar.

Audierile în fața unui judecător de libertăți și detenție (JLD) vor începe duminică pentru a menține „ dacă este necesar ” în zona de așteptare a aeroportului pasagerii indieni ai zborului, consemnat la sol încă de joi după-amiază în Marna, sub suspiciunea de trafic de persoane, a declarat prefectura din Marne citat de Le Figaro.

Reținerea acestora de către poliția de frontieră poate dura doar patru zile, dar un JLD poate prelungi durata plasamentului cu opt zile apoi, în mod excepțional, cu încă opt zile. Audierile ar trebui să înceapă la ora 9 dimineața și să continue până luni, a declarat pentru AFP președintele tribunalului de la Reims, Pascal Guillaume.

Două arestări efectuate de poliție, care au început vineri, au fost, de asemenea, „prelungite sâmbătă seara, pentru o durată maximă de 48 de ore ”, a declarat pentru AFP procuratura din Paris, „pentru a verifica dacă rolul acestor două persoane” ar fi putut fi diferit de cel al altora din acest transport, și în ce condiții și cu ce obiectiv.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Raportare anonimă”

Avionul imobilizat, un Airbus A340 al companiei românești Legend Airlines, în întregime alb și fără numele vreunei companii inscripționat, trebuia inițial să lege Dubai (Emiratele Arabe Unite) de Managua, capitala Nicaragua. Dar ceea ce trebuia să fie doar o escală tehnică pe pista micul aeroport Vatry (Marne), la 150 de kilometri est de Paris, s-a transformat încă de joi după-amiază într-o lungă imobilizare, după un „raport anonim” conform căruia pasagerii ar fi „probabil victime ale traficului de persoane” într-o bandă organizată, a declarat vineri procuratura din Paris.

Potrivit aceleiași surse, printre pasageri se numără unsprezece minori neînsoțiți. Adulții, la randul lor, au fost toti interogați. Zece pasageri au depus o cerere de azil până la sfârșitul după-amiezii, a declarat o sursă apropiată cazului. Șase minori neînsoțiți și-au exprimat dorința de a depune o cerere, a declarat pentru AFP Me Aurore Opyrchal, mandatată de baroul Châlons-en-Champagne să-i reprezinte pe unii dintre ei.

Potrivit unei surse familiarizate cu dosarul, pasagerii indieni, probabil muncitori din Emiratele Arabe Unite, ar fi planificat să călătorească în America Centrală pentru a încerca apoi să intre ilegal în Statele Unite sau Canada. Ancheta, desfășurată de Jurisdicția Națională de Luptă împotriva Crimei Organizate (Junalco), are ca scop „ verificarea dacă vreun element ar corobora” suspiciunile de trafic de persoane, potrivit procuraturii.

„Intimitatea părinte-copil”

Cei treizeci de membri ai echipajului, vizați fie de legătura Dubai-Vatry, fie de ruta Vatry-Managua, au fost „autorizați să plece liber”, a declarat pentru AFP Liliana Bakayoko, care se prezintă drept avocatul companiei aeriene. Legend Airlines „a efectuat doar câteva zboruri pe această rută, întotdeauna pentru același client extraeuropean”, a adăugat ea, precizând că compania intenționează „să depună o acțiune civilă în cazul în care acțiunile sunt inițiate de către procuror, sau să depună plângere” în caz contrar.

Ambasada Indiei în Franța a indicat sâmbătă pe X, fost Twitter, că lucrează pentru „o rezolvare rapidă a situației”. Prelate au fost instalate în fața ferestrelor din sala de recepție a aeroportului, precum și pe clădirile administrative. Au fost puse la dispoziție pasagerilor paturi individuale, precum și toalete și dușuri, indică prefectura, care precizează că a fost desfășurată o „zonă de familie” pentru a asigura intimitatea părintelui-copil”. „Trei mese pe zi (sunt) asigurate de serviciile de stat”, adaugă ea.

Potrivit site-ului de specialitate Flightradar, Legend Airlines este o companie mică a cărei flotă este formată din patru avioane, dintre care două A340-313. Aeroportul Vatry a primit 62.000 de pasageri în 2022, în principal prin intermediul companiilor low-cost, potrivit Uniunii Aeroporturilor Franceze.

Citește și