• Prezența la vot record a alegătorilor afro-americani ar putea fi decisivă pentru o victorie a lui Biden.
  • În state-cheie precum Georgia, Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, Biden a fost ales de 87% dintre alegătorii de culoare.
  • Susținerea lui Biden este privită de către persoanele de culoare ca o investiție într-un viitor mai bun, al dreptății.

După mai multe rezultate dezamăgitoare în statele cu drept de vot anticipat, Joe Biden aproape renunțase la speranța de a câștiga, până când a primit o victorie răsunătoare de la alegătorii de culoare din Carolina de Sud, informează The Guardian.

Americanii de culoare i-au oferit candidatului democrat un sprijin esențial, în special în state-cheie precum Georgia, Wisconsin, Michigan și Pennsylvania. Potrivit sondajelor, alegătorii negri l-au susținut în mod covârșitor pe candidatul democrat, cu o marjă de 87% , în timp ce Donald Trump, care a primit doar 12%.

Având în vedere că încă se numără buletinele de vot prin corespondență și cele anticipate din zonele cu tendință democratică, majoritatea cu populație mare de negri, aceștia vor fi probabil factorul decisiv al victoriei următorului președinte american, amplificând puterea electoratului de culoare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Datele votului timpuriu au arătat că tinerii au participat la vot în număr record, patru din 10 alegători negri fiind mileniali sau din generația Z. Sprijinul primit din centre urbane precum Philadelphia, Atlanta și Detroit a fost esențial pentru Biden.

Pe măsură ce protestele de justiție rasială s-au aprins în această vară în toată țara, după uciderea lui George Floyd de către polițiști în Minnesota, în mai, și apoi s-au accelerat odată cu împușcarea lui Jacob Blake în Kenosha – Wisconsin, în august, problematica rasială a fost una determinantă în votul americanilor.

„Trump a luat o decizie conștientă de a face un dușman din întreaga mișcare pentru viețile negrilor”, a declarat David Bowen, un reprezentant al statului Wisconsin.

Brianna, din Milwaukee, în vârstă de douăzeci de ani, care nu și-a dorit ca numele ei de familie să fie publicat, a luat-o cu ea la vot și pe mătușa ei. Ea mai votase, dar a fost prima dată când mătușa ei a votat, a spus ea, precizând că a votat cu Biden. „După părerea mea, ambele partide oferă doar vorbe goale, […] dar a trebuit să-mi folosesc votul într-un fel prin care să cer o schimbare față de ceea ce este acum”.

Fiind una dintre regiunile cele mai segregate rasial din SUA, Milwaukee ar putea fi considerată un microcosmos al Americii.

Sprijinul pentru democrați a scăzut însă în rândul alegătorilor negri, și mai ales în rândul tinerilor. Un sondaj realizat de Centrul pentru Studii Congresuale și Prezidențiale a constatat că tinerii negri americani tind să-i privească pe democrați mult mai puțin favorabil decât pe republicani, în comparație cu semenii lor mai în vârstă”.

Bowen a subliniat că alegătorii tineri l-au susținut în cele din urmă pe Biden ca pe o investiție în avans pentru un obiectiv mai mare, din viitor „Mulți oameni îl văd pe Biden ca pe o poartă de intrare, nu ca pe o destinație”, a spus el. „Nu privim [momentul actual] prin perspectiva unui singur ciclu electoral sau la un singur nivel de guvernare, ci există această înțelegere, că ne aflăm pe o traiectorie către atingerea dreptății pe care vrem să o vedem”.