• Președintele SUA spune că nu caută un conflict cu Iranul.
  • Joe Biden avertizează asupra consecințelor pe măsură ce forțele susținute de Teheran și personalul american lansează atacuri.

Joe Biden a avertizat Iranul că SUA vor „acționa în forță” pentru a-i proteja pe americani. Armata americană a efectuat lovituri aeriene împotriva forțelor susținute de Iran ca represalii la un atac în Siria, relatează The Guardian.

Nu faceți nicio greșeală: Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul, dar fiți pregătiți să acționăm cu forță pentru a ne proteja poporul”, a declarat Biden.

Întrebat dacă ar trebui să existe un cost mai mare pentru Iran, Biden a răspuns: Nu ne vom opri”. Oficialii au declarat că un membru al serviciului american a fost rănit vineri în Siria, în cel mai recent atac de tip tit-for-tat” între forțele susținute de Iran și personalul american.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aceasta are loc după ce joi un atac a ucis un contractor american și a rănit cinci soldați americani și un alt contractor. Washingtonul a declarat că în acel atac a fost folosită o dronă de origine iraniană. Doi oficiali americani au declarat că se pare că sistemul de apărare al bazei a eșuat. Un oficial din SUA a spus că trupele de la sol nu par să fi avut suficient timp să reacționeze la dronă.

Relații tensionate între SUA și Siria

Deși forțele SUA staționate în Siria au mai fost atacate cu drone, Biden spune că decesele sunt rare. Violențele ar putea agrava și mai mult relațiile deja tensionate dintre Washington și Teheran. Încercările de a revigora un acord nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri s-au împotmolit. În același timp, dronele iraniene au fost folosite de Rusia împotriva Ucrainei.

Vineri, tiruri suspecte de rachete americane au vizat noi zone din estul Siriei, potrivit a două surse locale, fără a fi raportate victime. Forțele pro-iraniene din Siria au afirmat într-o declarație online, vineri seara târziu, că au un braț lung” pentru a răspunde la noi lovituri americane asupra pozițiilor lor.

Citește și