• Biden a avertizat că un atac nuclear nord-coreean asupra SUA va însemna sfârşitul regimului condus de preşedintele Kim Jong-Un.
  • Comentariile lui Biden au fost făcute la doar câteva ore după ce cei doi lideri au anunțat Declarația de la Washington.
  • Coreea de Nord a lansat aproximativ 100 de rachete începând din 2022, stârnind alarma în Coreea de Sud și Japonia.

Președintele Biden a lansat miercuri un avertisment dur la adresa Coreei de Nord, afirmând că orice atac nuclear împotriva SUA sau a aliaților săi ar duce la ,,sfârșitul oricărui regim” care a lansat atacul, în timp ce a încercat să sublinieze alianța de descurajare nucleară a administrației sale cu Coreea de Sud, scrie Washington Times.

,,Un atac nuclear din partea Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților sau parteneri săi este inacceptabil și ar avea ca rezultat sfârșitul oricărui regim care ar întreprinde o astfel de acțiune” , a declarat Biden în cadrul unei conferințe de presă cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.

Comentariile lui Biden au fost făcute la doar câteva ore după ce cei doi lideri au anunțat Declarația de la Washington, un acord între SUA și Coreea de Sud pentru a descuraja în continuare ambițiile nucleare ale Coreei de Nord.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Conform acordului, SUA își vor spori eforturile vizibile de descurajare prin desfășurarea regulată a mijloacelor strategice, inclusiv a unui submarin balistic nuclear american. Ultima dată când un submarin nuclear american a acostat în Coreea de Sud a fost la începutul anilor 1980, potrivit Casei Albe.

În cadrul acordului, SUA și Coreea de Sud vor crea un grup consultativ nuclear comun pentru a îmbunătăți schimbul de informații în domeniul nuclear. Acesta se va concentra pe probleme nucleare și de planificare strategică și va oferi Coreei de Sud o perspectivă suplimentară asupra modului în care SUA planifică pentru situații de urgență majore.

,,Ceea ce înseamnă această declarație este că vom depune toate eforturile pentru a ne consulta cu aliații noștri atunci când va fi cazul, dacă se va impune o acțiune în acest sens”, a declarat Biden.

Coreea de Nord a lansat aproximativ 100 de rachete începând din 2022, stârnind alarma în Coreea de Sud și Japonia. Phenianul și-a intensificat testele cu rachete balistice. La începutul acestei luni, Coreea de Nord a testat o rachetă intercontinentală cu combustibil solid, un posibil progres în eforturile sale de a produce arme mai puternice.

Citește și

Prințul Harry spune că presa tabloidă a fost întotdeauna „a treia parte” în relațiile sale

Schimbare fără precedent: Papa permite pentru prima dată femeilor să voteze la viitoarea reuniune a episcopilor

LVMH a devenit prima companie de 500 de miliarde de dolari din Europa. Ce avere are CEO-ul