Biden spune că America își face treaba pentru a preveni „iadul climatic”

Președintele Joe Biden le-a spus vineri negociatorilor internaționali privind clima de la Sharm El Sheikh, Egipt, că SUA își susține promisiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prin acțiuni și, mai ales, prin bani.

Ne grăbim să facem partea noastră pentru a preveni iadul climatic”, a spus Biden. Nu ignorăm semnele prevestitoare care sunt deja aici”.

În cadrul reuniunii, cunoscută sub numele de COP27, Biden a anunțat noi inițiative de finanțare și parteneriate, inclusiv 100 de milioane de dolari pentru adaptarea globală la schimbările climatice, 150 de milioane de dolari pentru intervenții de urgență în caz de dezastre în Africa și 250 de milioane de dolari pentru sprijinirea investițiilor în energie curată în Egipt.

SUA, ca țară bogată, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din istorie și, în prezent, a doua sursă de emisii din lume, joacă un rol important la aceste reuniuni privind clima. Multe alte guverne urmează exemplul SUA în ceea ce privește propriile lor ambiții. Deși Biden promite mai mult sprijin, analiștii spun că acesta nu este încă în concordanță cu partea de contribuție a SUA la schimbările climatice.

Cu toate acestea, SUA nu sunt singurul actor important la COP27, iar în acest an, liderii Chinei și Indiei, cel mai mare și, respectiv, al treilea mare emițător, nu au fost prezenți. De asemenea, negociatorii trebuie să se confrunte cu noi obstacole în calea acțiunilor în domeniul climei. Summitul are loc pe fondul unor conflicte care au crescut prețurile la energie și au alimentat rate ridicate ale inflației în întreaga lume. În acest context, este mai urgent ca niciodată să ne dublăm angajamentele privind clima”, a declarat Biden.

Pentru țările care au rămas la zero în ceea ce privește schimbările climatice după încă un an de dezastre agravate de creșterea temperaturilor, preocuparea nu este doar banii, ci și justiția. Țările în curs de dezvoltare doresc ca cei care au contribuit cel mai mult la creșterea temperaturilor medii să compenseze persoanele care au contribuit mai puțin, dar care se confruntă acum cu creșterea nivelului mării și cu condiții meteorologice mai extreme. Unii cer despăgubiri. Prin urmare, va fi esențial să punem mai mulți bani pe masă pentru a determina fiecare țară să își reducă contribuția la schimbările climatice și să limiteze încălzirea.

Pe parcursul următoarei săptămâni de discuții privind clima din Egipt, chestiunile legate de răspunderea pentru pierderi și de justiția climatică vor rămâne probabil un subiect controversat în cadrul negocierilor. Nu este clar încă dacă alte țări vor fi inspirate de SUA pentru a-și spori angajamentele privind schimbările climatice. Și, deși s-au promis deja multe acțiuni și bani, problema continuă să se agraveze.

Exit mobile version