• Virgil Bălăceanu: România are serioase rămâneri în urmă în privința industriei naționale de apărare.
  • Joe Biden: Statele Unite nu pot prospera fără o Europă sigură.
  • Biden a prezentat alături de omologii din G7 o declarație de sprijin neclintit pentru Ucraina.

La finalul summitului istoric de la Vilnius, Președintele american Joe Biden a susținut un discurs la Universitatea din Vilnius. Aliații au deblocat aderarea Suediei la NATO. Au adoptat cele mai vaste planuri de apărare regională. Au stabilit pragul minim al bugetelor naționale pentru apărare de 2% din PIB. Au adoptat o poziție mai aspră față de China. Și după ce cad de acord că sunt îndeplinite condițiile, vor invita și Ucraina să li se alăture.

Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în rezervă din RO: Va fi un efort al statelor membre NATO pentru că cei 300.000 de militari vor fi pregătiți în postura de stand by

NATO nu se va clătina în fața Rusiei, a spus Joe Biden. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în rezervă din RO discută la Aleph News despre discursul președintelui american.

Măsurile care au fost luate de creșterea capacității operative NATO, dacă vorbim despre cele trei regiuni distincte pentru apărare 360 la grade, nu sunt un element de absolută noutate. Spre exemplu comandamentul operațional întrunit la Napoli a condus exerciții în România și are în responsabilitate zona de sud-est a Europei, însă lucrurile sunt mai bine configurate. Are loc o repartiție exactă pe comandamente și sigur, pregătirea planurilor în caz de criză pentru dislocarea celor 300.000 de militari care fac parte din forța de reacție NATO. Va fi un efort al statelor membre NATO, pentru că cei 300.000, pe baza principilor rotaționale, vor fi pregătiți în postura de stand-by, gata de intrare în acțiune pe o perioadă de 6 luni. Aici există o complexitate mai mare a lucrurilor, o vom vedea ulterior, în sensul în care e nevoie de o planificare operațională minuțioasă.”, a explicat generalul Bălăceanu.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

România are serioase rămâneri în urmă în privința industriei naționale de apărare

Pe de altă parte, este necesar să vedem măsura în care se asigură suportul logistic și mai ales munițile și alte materiale pe tipul de misiune conflict de înaltă intensitate și dus pe o perioadă îndelungată de timp. Este una din lecțile învățate din Ucraina. Asistăm și la măsuri asupra cărora NATO înainte nu se apleca în mod deosebit, deci o măsură care ne-ar viza și pe noi este creșterea capacității de producție. România știm prea bine că are serioase rămâneri în urmă în privința industriei naționale de apărare, chiar dacă vorbim de componenta privată, are niște pași înainte făcuți, dar măsurile de protejare a industriei private, industria de apărare lasă mult de dorit. Este greu ca firmele noastre să intre într-un spațiu competițional cu filmele din afară.”, a mai spus generalul.

Citește și