• Miercuri, Biden va încerca să-și mobilizeze aliații la ONU pentru a înarma forțele ucrainene într-un conflict împotriva Rusiei care definește o epocă.
  • De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, SUA au dezlănțuit un fond de război de peste 15 miliarde de dolari.
  • Forțele ucrainene, echipate cu arme occidentale, au făcut progrese uimitoare în ultimele zile împotriva puternicei mașini de război a Kremlinului.

Preşedintele SUA, Joe Biden, va încerca să mobilizeze lumea împotriva invaziei Rusiei în Ucraina într-un discurs ţinut miercuri în faţa Adunării Generale a ONU, afirmând că războiul Moscovei împotriva vecinului său încalcă principiile Cartei ONU care a înfiinţat organismul de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Biden pleacă marţi pentru a se alătura liderilor mondiali de la New York. El va avea miercuri prima sa întâlnire în persoană cu noul prim-ministru britanic Liz Truss şi va participa la un summit care are ca scop colectarea de angajamente pentru a ajuta naţiunile să lupte împotriva bolilor, scrie Reuters.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Biden nu îşi va folosi discursul pentru a susţine că Rusia ar trebui să fie înlăturată ca membru al Consiliului de Securitate al ONU, unde este unul dintre cei cinci membri permanenţi, capabil să se opună prin veto la orice rezoluţie de securitate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dar el a spus că Biden va îndemna toate naţiunile să constate că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare a Cartei ONU din 1945, semnată de ţările care au luptat împotriva Puterilor Axei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Membrii ONU, cu scopul de a ,,salva generaţiile următoare de flagelul războiului” şi de a stabili condiţiile pentru ca naţiunile să ,,trăiască împreună în pace” , se angajează să ,,se abţină în relaţiile lor internaţionale de la ameninţarea sau folosirea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei politice a oricărui stat, sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile Naţiunilor Unite” , se arată în cartă.

,,Acesta este un mesaj pe care fiecare ţară, indiferent de ceea ce simte despre Rusia, Ucraina, Statele Unite, toată lumea ar trebui să se poată centra în jurul acestei propuneri de bază: Nu poţi cuceri teritoriul vecinului tău prin forţă, iar pacea va veni cel mai repede şi în mod decisiv dacă Rusia renunţă la acest efort” , a declarat Sullivan.

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Occidentul vrea să distrugă Rusia, că sancţiunile economice impuse Moscovei ca răspuns la conflict sunt asemănătoare unei declaraţii de război economic şi că Rusia va construi legături cu alte puteri precum China şi India. Războiul din Ucraina a fost necesar pentru că extinderea alianţei militare occidentale NATO, condusă de SUA, a reprezentat o ameninţare existenţială pentru Rusia, a declarat Putin.

Sullivan a spus că fiecare ţară ar trebui să facă o pledoarie împotriva războiului Rusiei.

,,O pot face în public dacă vor, o pot face în privat dacă vor, dar trimiterea acestui mesaj clar şi fără echivoc Moscovei în acest moment este cel mai vital lucru pe care îl putem face în mod colectiv pentru a produce pace în acea regiune” , a spus el.