• Șeful serviciilor secrete estoniene susține că Putin ar putea ataca în 2026.
  • Macron reafirmă că ar putea fi nevoie de interventii terestre ale Occidentului în Ucraina.
  • Macron: „Forța Franței este că noi o putem face”.
  • „Nu suntem în fața unei mari puteri, nu trebuie să ne fie frică”, spune Macron.
  • Rusia are un buget mai mic decât Franța sau Germania.

Emmanuel Macron își reafirmă sprijinul față de Ucraina într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien. După summitul de la Berlin cu Olaf Scholz și premierul polonez Donald Tusk, președintele francez vine și spune că operațiunile terestre în Ucraina de către Occident ar putea fi necesare „la un moment dat”. „Nu suntem în fața unei mari puteri, Rusia are bugetul unei țări medii, mai mic decât al țărilor europene. Nu trebuie să ne fie frică”, subliniază Macron. Pe de altă parte, un document al Serviciilor secrete estoniene arata că Putin se pregătește pentru un război cu NATO, Ucraina fiind doar un antrenament pentru trupele sale înainte de confruntarea cu marele adversar.

„Nu doresc acest lucru și nu voi lua inițiativa, spune el, dar poate că la un moment dat va trebui să avem operațiuni la sol, oricare ar fi acestea, pentru a contracara forțele ruse”. „Forța Franței este că noi o putem face”, a adăugat el, precizând că la Berlin s-a făcut un fel de distribuire a sarcinilor.

În interviul său pentru Le Parisien în avionul care îl aducea spre casă, președintele exclude orice dezacord în cadrul cuplului franco-german pe această temă.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

„Avem o comunitate foarte mare de opinii cu privire la obiective și situație. Modul de a le traduce este diferit”, a explicat el. „Germania are o cultură strategică de mare precauție, de non-intervenție și își păstrează distanța față de energia nucleară”, spune Macron. „Un model foarte diferit de cel al Franței, care are arme nucleare și a păstrat și întărit o armată profesionistă”.

El a insistat, de asemenea, asupra complementarității ajutorului pe care Franța și Germania le pot oferi. „Nu trebuie să ne lăsăm intimidați, nu avem o mare putere în fața noastră. Rusia este o putere medie cu arme nucleare, dar al cărei PIB este mult mai mic decât cel al europenilor, mai mic decât cel al Germaniei și Franței”.

O a șaptea țară s-a raliat punctului sau de vedere – și anume acela de a nu exclude operațiunile la sol –Finlanda, țara care are cea mai mare frontieră cu Rusia dintre tarile NATO.

Într-un interviu acordat televiziunii ucrainene, Macron spune că va decroșa telefonul dacă Putin îl sună pentru că este responsabilitatea sa, dar că nu îl va felicita în aceasta seara. Un fel de a spune că alegerile din Rusia nu vor fi recunoscute.

Un nou document și-a făcut apariția noaptea trecută, invocat de Bild, privind pregătirile Rusiei pentru a ataca NATO. Care sunt detaliile acestuia?

Trupele Rusiei folosesc războiul din Ucraina pentru a-și adapta propriile tactici militare pentru un război împotriva NATO. Acest lucru este raportat de revista americană „Foreign Policy”, citând un interviu de presă cu directorul serviciilor secrete Kaupo Rosin și preluat de Bild.

În consecință, trupele ruse din Ucraina sunt în prezent deosebit de adaptabile, Potrivit lui Rosin.
Rosin spune că armata rusă a devenit o „organizație de învățare” în războiul din Ucraina. Experții de la Institutul pentru Studii de Război sunt siguri că Rusia va folosi cel mai probabil aceste lecții într-o posibilă confruntare cu NATO.

Confruntarea NATO-Rusia este posibilă în următorii câțiva ani, spune Rosin

Experții ISW se așteaptă ca ajustările în războiul din Ucraina să fie transmise trupelor care se pregătesc în prezent pentru un război cu NATO.

Citește și