• Moneda națională se scufundă treptat până la un minim record față de euro în această săptămână.
  • Un leu mai slab poate îndepărta mai multe împrumuturi în valută pentru companii.
  • Leul a înregistrat a cincea zi consecutivă de depreciere, cea mai lungă perioadă de scădere din luna martie.

Moneda națională a României a atins un nivel minim record după ce banca centrală a indicat că va permite o mai mare flexibilitate a leului, o mișcare ce ar putea limita creșterea recentă a împrumuturilor în valută, scrie Bloomberg.

Leul a înregistrat a cincea zi consecutivă de depreciere, fiind cea mai lungă perioadă de scădere din luna martie, ajungând vineri la un nivel minim istoric de 4,9816 față de euro. De la anunțul băncii centrale din săptămâna trecută, referitor la o gestionare mai flexibilă a monedei și posibilitatea schimbării intervalului de tranzacționare, leul a înregistrat o depreciere de aproximativ 1%.

Potrivit economistului șef al BCR, Ciprian Dascălu, este posibil să asistăm la alte pierderi treptate în perioada următoare. „Banca centrală și-a exprimat nemulțumirea față de tendința de întărire anterioară a leului, permițând persistența unui exces de lichiditate pe piață”, a spus Dascălu. „Proiecția noastră este că leul va scădea până la 5,05 pentru un euro până la sfârșitul anului”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Căderea monedei ar trebui să fie un avertisment pentru cei care aleg să contracteze împrumuturi în valută, conform membrului consiliului băncii centrale, Cristian Popa.

Pentru că rata de politică monetară din România a fost stabilită la 7%, cea mai înaltă valoare din ultimii zece ani, companiile s-au îndreptat către împrumuturi mai ieftine în alte valute. Împrumuturile în valută acordate firmelor au înregistrat o creștere de 46% în luna martie față de anul trecut, conform băncii centrale, care a descris această dinamică ca fiind „deosebit de ridicată”.

„Companiile ar trebui să fie mai conștiente de riscul valutar și să-l ia în considerare atunci când decid să contracteze împrumuturi în valută”, a declarat Popa.

România a înregistrat o scădere a creditelor ipotecare în euro și a împrumuturilor private acordate consumatorilor în ultimii ani, după ce banca centrală a impus reguli mai stricte pentru a preveni repetarea problemelor financiare. În ultimele două decenii, România și vecinii săi au avut de înfruntat crize generate de împrumuturile excesive.

Citește și: