• Iranul și posibilele sale proxy-uri ar putea lovi obiective militare și guvernamentale israeliene.
  • Atacul ar marca o extindere majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.
  • Miercuri, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a repetat promisiunea de a răspunde Israelului pentru atacul din Damasc.

Statele Unite și aliații cred că Iranul sau proxy-urile sale pregătesc atacuri majore cu rachete sau drone asupra unor ținte militare și guvernamentale în Israel, în ceea ce ar reprezenta o extindere semnificativă a conflictului de șase luni, conform unor surse familiare cu informațiile, scrie Bloomberg.

Potențialul asalt, care ar putea implica rachete de înaltă precizie, ar putea avea loc în zilele următoare, au declarat aceste surse, solicitând anonimatul. E mai mult o chestiune de „când” , nu de „dacă”, a spus una dintre persoane, bazându-se pe evaluările deținute de serviciile de informații ale Statelor Unite și ale Israelului.

Benchmark-ul Brent a crescut cu peste 1% pentru a se tranzacționa cu peste 90 de dolari pe baril după această veste. Petrolul a crescut cu 16% în acest an.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Iranul a amenințat că va lovi Israelul ca răspuns la un atac israelian asupra unui complex diplomatic în capitala siriană Damasc de săptămâna trecută, în urma căruia au fost uciși oficiali militari iranieni de rang înalt. Israelul nu a recunoscut în mod explicit că ar fi fost în spatele acestui atac, deși a urmat tradițional o politică de ambiguitate în operațiunile sale din Siria, Liban și în alte locuri.

Aliații occidentali ai Israelului au fost informați că ar putea fi vizate facilitățile guvernamentale și militare israeliene, dar nu se așteaptă ca facilitățile civile să fie atinse. Oficialii americani ajută Israelul în planificare și împărtășesc evaluările de informații, potrivit surselelor. Israelul le-a spus aliaților săi că așteaptă ca acest atac să aibă loc înainte de a lansa o altă ofensivă terestră împotriva Hamas în Rafah în Fâșia Gaza, deși nu este clar când ar putea începe acea operațiune.

Informațiile deținute de serviciile de informații americane și occidentale indică faptul că un atac din partea Iranului și a proxy-urilor sale nu ar veni neapărat din nordul Israelului, unde se află aliatul Teheranului, Hezbollahul, din Liban, potrivit surselor.

Oficialii israelieni sunt de acord cu opinia aliaților. De asemenea, au amenințat public Iranul că, dacă lovește teritoriul israelian, Israelul va lovi teritoriul iranian.

Miercuri, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a repetat promisiunea de a răspunde Israelului pentru atacul de la Damasc, pe care l-a considerat echivalent cu un atac asupra teritoriului iranian.

Misiunile diplomatice străine se pregătesc deja pentru loviturile potențiale, elaborând planuri de evacuare în urma solicitărilor autorităților israeliene referitoare la aprovizionarea de urgență cu lucruri precum generatoare și telefoane satelitare, a declarat una dintre surse.

În timp ce SUA au îndemnat Israelul să accepte un armistițiu în Gaza, Administrația Biden a semnalat și că este pregătită să sprijine țara în caz de atac din partea Iranului sau a proxy-urilor sale.

„Vrem, de asemenea, să abordăm amenințarea iraniană de a lansa un atac semnificativ asupra Israelului”, a declarat miercuri președintele Joe Biden. „Așa cum i-am spus prim-ministrului Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a proxy-urilor sale este ferm. O spun din nou, ferm – facem tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”.

Nu este încă clar dacă un atac potențial din partea Iranului și a proxy-urilor sale ar putea transforma conflictul într-un război mai larg și mai prelungit sau ar rămâne sub control, a spus una dintre surse. Un atac direct al Iranului asupra unui oraș israelian ar fi fără precedent și ar intensifica ostilitățile în mod semnificativ. Săptămâna trecută, Israelul a perturbat semnalele de navigație peste zona metropolitană Tel Aviv, în pregătirea pentru un posibil atac.

Ambasadele israeliene au fost, de asemenea, considerate ținte pentru posibile atacuri în urma atacului de la Damasc săptămâna trecută, cu mai multe misiuni închise în întreaga lume.

Principala grupare proxy a Iranului este Hezbollahul, care este bazat în sudul Libanului și a fost implicat în schimbul de focuri aproape zilnice cu forțele israeliene de la începutul războiului din Gaza, în octombrie. De la începutul războiului, zeci de mii de persoane au fost evacuate din nord.

Citește și