• El le-a spus zeci de mii de susținători din São Paulo că acuzațiile de lovitură de stat împotriva lui sunt o „minciună”.
  • El a cerut o amnistie pentru sute de susținători condamnați pentru atacuri asupra clădirilor publice.
  • Lui Bolsonaro i se interzice încă opt ani să candideze pentru funcții pentru că a subminat sistemul electoral din Brazilia.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a susținut că a fost victima persecuției politice de când și-a părăsit mandatul în urmă cu puțin peste un an, scrie BBC.

El le-a spus zeci de mii de susținători din São Paulo că acuzațiile de lovitură de stat împotriva lui sunt o „minciună”. El a cerut, de asemenea, o amnistie pentru sute de susținători condamnați pentru atacuri asupra clădirilor publice.

Poliția investighează dacă Bolsonaro a incitat o lovitură de stat eșuată după ce a pierdut alegerile din 2022. Adresându-se la mitingul de duminică din cel mai mare oraș al Braziliei, fostul președinte în vârstă de 68 de ani a respins acuzațiile împotriva lui ca fiind motivate politic.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
MUZICA REVINE PE TIKTOK
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE

El a spus că este timpul să uităm trecutul și să lăsăm Brazilia să meargă mai departe. Și-a folosit discursul și pentru a vorbi despre următoarele alegeri prezidențiale din 2026.

Lui Bolsonaro i se interzice încă opt ani să candideze pentru funcții pentru că a subminat sistemul electoral din Brazilia și a susținut că ultimele alegeri au fost frauduloase, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă de fraudă electorală.

Mulțimi uriașe îmbrăcate în galben și verde – culorile drapelului brazilian – s-au adunat pentru a-l auzi pe Bolsonaro vorbind. Cei cu care am vorbit spun că demonstrează aici pentru libertate, și în special pentru libertatea de exprimare.

Ei critică ceea ce ei consideră amenințări de a-l pune în închisoare pe Bolsonaro pentru că „și-a spus părerea”. Câțiva dintre susținătorii săi de la miting au repetat afirmații nedovedite că ultimele alegeri au fost frauduloase. Le ceruse să nu aducă afișe care spuneau asta sau critică instituții precum Curtea Supremă.

Alexandre França, un director comercial în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru BBC că mulți oameni s-au adunat la miting pentru că „trebuie să exprimăm ceea ce dorim pentru țara noastră.

„Astăzi toată lumea se teme să nu fie reprimată. Așa că cred că suntem aici să ne arătăm fețele. Vrem Brazilia pentru toată lumea, libertate pentru toată lumea”, a adăugat el. Rogério Morgado, un oficial militar în vârstă de 55 de ani, a fost un alt participant la miting intervievat de BBC. El a spus: „Politicienii brazilieni le este frică de oamenii de pe străzi, este singurul lucru de care se tem politicienii brazilieni”.

Discursul lui Bolsonaro este urmărit îndeaproape de autorități pentru orice ar putea fi văzut ca instigare la revolte sau subminare a sistemului electoral.

Citește și