- Un incendiu a izbucnit, vineri, la Secția ATI de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
- Mai multe persoane ar fi murit în urma deflagrației.
- Procurorii au deschis un dosat penal de ucidere din culpă.
- Pacienții au fost duși la alte spitale din oraș.
UPDATE 15.05. Arafat: Pacienții Spitalului de Boli Infecțioase Constanța rămân în județ. Nu sunt arși
Pacienții Spitalului de Boli Infecțioase Constanța rămân în județ, pentru că DSP avea identificate deja locuri pentru aceștia, spune secretarul de stat Raed Arafat. Printre pacienți nu sunt arși, dar unii sunt în stare gravă din cauza COVID.
Advertisment
În Spitalul de Boli Infecțioase Constanța erau peste 120 de pacienți internați, dintre care 10 la ATI.
Raed Arafat spune că pacienții evacuați nu trebuie duși în alte județe, deoarece DSP avea identificate deja locuri în care să fie transferați.
Recomandări
„Nu avem pacienți cu arsuri, în schimb sunt unii cazuri grave de COVID”, a afirmat secretarul de stat.
UPDATE 13.41: Procurorul de caz anunță că, de fapt, nu au murit nouă persoane, ci șapte
Procurorul de caz a spus, vineri, că, de fapt, numărul persoanelor care și-au pierdut viața este de șapte, nu de nouă, așa cum a anunțat IGSU, ministrul Sănătății și șeful ISU Dobrogea.
„Un angajat al spitalului a revenit și a spus ar fi dat o informație eronată”, spune procurorul Viorel Gabriel Teliceanu.
Conform sursei citate, cinci oameni au murit la Spitalul de infecțioase, în incendiu, unul a decedat la Spitalul Județean după transfer și încă unul la Spitalul Militar, tot după transfer.
UPDATE 13.05: Klaus Iohannis: Sunt îngrozit, o nouă dramă teribilă
Președintele Klaus Iohannis a avut vineri o primă reacție la incendiul de la Secția ATI a Spitalului de boli infecțioase din Constanța, în urma căruia au murit nouă oameni.
„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19”, a transmis Klaus Iohannis, într-un comunicat.
„Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să poată face față acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor pacienților și personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferință au trecut toți acești oameni veniți la spital cu speranța că se vor vindeca”, menționează președintele.
UPDATE 12.15. Ministrul Sănătății anunță controale „la sânge”
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat, vineri, că vor fi făcute „controale la sânge” în urma incendiului de vineri.
„E un eveniment nefericit. Preocuparea Ministerul Sănătății a fost de a aloca toate resursele pentru a trasnfera pacienții de la Spitalul de boli infecțioase Constanța. Toți pacienții au fost transferați. Se activează un spital mobil al ISU.
Cauza incendiului va fi stabilită de specialiști. Trebuie să așteptăm raportul”, a spus ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.
Nouă oameni au murit, vineri, în urma unui incendiu puternic care a avut loc la Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța.
UPDATE 12.11. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța: S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce
„S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”, spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, după incendiu: „Totul în spital funcționa conform legii”.
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, Mihail Amarandei, a declarat, imediat după stingerea flăcărilor, că în spital au existat controale în luna februarie și s-au constatat „nereguli tehnice și organizatorice”.
Cei de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța s-au angajat că vor rezolva toate problemele, termenul fiind până la sfârșitul anului, a adăugat colonelul.
Cauzele incendiului nu sunt cunoscute la această oră.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, a spus, la rândul său, că totul în spital funcționa conform legii.
Întrebat ce s-a întâmplat, totuși, dacă totul era legal, managerul a răspus: „S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”.
Conform Stelei Halichidis, toate neregulile constatate la control au fost remediate.
UPDATE 12.05. Pompieri: Toți pacienții care au murit erau la Secția ATI și erau pe pat
Șeful ISU Constanța, Cristian Amarandei, a spus că toți pacienții care și-au pierdut viața în incendiul de la Constanța erau internați pe Secția ATI a unității sanitare.
„Pompierii au intrat și pe geam și pe ușă. Toate victimele erau în pat. Vorbesc de pacienți decedați. Nu au fost cadre medicale rănite”, a spus Cristian Amarandei.
UPDATE 11.34. Incendiul a fost stins. Bilanțul victimelor urcă la 9
Conform IGSU, incendiul a fost stins la ora 10.55, iar numărul morților urcă la 9.
„Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID. La 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55”, potrivit sursei citate.
UPDATE 11.28. Un pacient a fost resuscitat în curtea spitalului din Constanța
Un pacient a fost resuscitat în curtea spitalului din Constanța, conform imaginilor care sunt vehiculate în social media.
UPDATE 11.16. Raport: Instalaţiile de detecție și avertizare a incendiilor nu funcționau la Spitalul de boli infecţioase Constanţa
Conform unui raport asupra problemelor din spitale realizat după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice.
Conform raportului, în spital nu funcționau instalatiile de detecție, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.
Raportul mai aăta că instalatiile electrice se exploatează cu defectiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se genereazi supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.
În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.
După incendiul Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.
UPDATE 11.11. Procurorii fac cercetări
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța au deschis un dosar penal in rem, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.
UPDATE 11.07. Numărul persoanelor decedate urcă la 9 – surse
Conform unor surse consultate de Aleph News, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului se ridică la nouă.
UPDATE 11.06. Prefect: Se pare că sunt patru pacienți COVID-19 care au murit în incediu
„A fost activat planul roșu, dar și planul alb pentru spitale. Intervenția este în desfășurare. Au fost deplasate peste 40 de autovehicule de intervenție. Se pare că sunt 4 victime decedate, pacienți COVID-19. Nu pot confirma că domnul Raed Arafat vine la fața locului”, a spus prefectul Constanței, Silviu Coșa.
UPDATE 11.05. 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte spitale
Conform IGSU, până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești.
De la ISU GALAȚI acționează în sprijin 1 autospecială pentru transport victime multiple, adaugă sursa citată.
UPDATE 10.56. Ministerul Sănătății: Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.
„Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.
Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.
La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.
În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție”, a transmis Ministerul Sănătății.
UPDATE 10.51. Premierul îi cere lui Raed Arafat să meargă la fața locului
Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța.
În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale, conform oficialilor Guvernului.
Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme.
UPDATE 10.35. Surse: Patru oameni au murit în urma incendiului de la ATI, în Constanța
Patru oameni au murit în urma incendiului izbucnit la Secția ATI de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, au spus, pentru Aleph News, surse neoficiale.
„Un pacient a murit la parterul secției și alți trei pacienți au murit în ascensor”, a menționat sursa citată.
Potrivit datelor transmise de DSP Constanţa, în prezent, în Spitalul de Boli Infecţioase, sunt internaţi 118 pacienţi, relatează publicația locală Cuget Liber. Totodată, potrivit presei locale, toate cele zece paturi de la Secția de Terapie Intensivă erau ocupate.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Un incendiu a izbucnit, vineri, la Secția ATI de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU).
A fost activat Planul Roșu de Intervenție.
„Se acționează pentru evacuarea pacienților”, anunță pompierii.
Un incendiu a izbucnit, vineri, la Secția ATI de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
A fost activat Planul Roșu de Intervenție.
„Se acționează pentru evacuarea pacienților”, anunță pompierii.
Misiunea este în dinamică, mai transmit forțele de intervenție de la fața locului.
Conform șefului Consiliului Județean Constanța, incendiul a izbucnit la parterul clădirii, care are o vechime de 60-70 de ani.
Potrivit sursei citate, nu sunt pacienți răniți în urma incendiului, iar mare parte dintre ei au fost deja evacuați din unitatea sanitară cuprinsă de flăcări.
Bolnavii sunt scoși pe geam și duși direct în ambulanțele din fața spitalului.
La fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de intervenție din județele apropiate.
„De la ISU CĂLĂRAȘI se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIȚA se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple”, conform IGSU.
Partenerii noștri