• Parlamentul de la Sofia a aprobat vineri târziu propunerea guvernului de a face primul transport de echipament militar greu către Ucraina de la începutul războiului.
  • Propunerea a primit 148 de voturi pentru și 52 împotrivă.
  • Bulgaria, care a aderat la NATO în 2004, încă mai păstrează stocuri de arme de concepție sovietică.

Bulgaria a fost de acord să furnizeze armatei ucrainene aproximativ 100 de transportoare blindate pentru trupe, marcând o schimbare în politica membrului NATO privind trimiterea de echipamente militare către Kiev, după numirea unui nou guvern pro-occidental. Livrările directe de arme au fost respinse de guvernele interimare anterioare, numite de președintele Rumen Radev. Acesta este simpatizant al Rusiei și a declarat recent că Ucraina este vinovată pentru război și că furnizarea de arme Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul, informează AP News.

Parlamentul de la Sofia a aprobat vineri târziu, cu 148 de voturi pentru și 52 împotrivă, propunerea guvernului de a face primul transport de echipament militar greu către Ucraina de la începutul războiului. Acest echipament nu mai este necesar pentru nevoile Bulgariei și poate fi un sprijin serios pentru Ucraina în lupta sa pentru a păstra independența și integritatea teritorială a țării după agresiunea nejustificată și neprovocată a Rusiei”, se arată în decizia Parlamentului.

Vehiculele blindate de producție sovietică au fost livrate în anii 1980 Bulgariei – pe atunci aliată a Uniunii Sovietice în cadrul Pactului de la Varșovia. Bulgaria, care a aderat la NATO în 2004, încă mai păstrează stocuri de arme de concepție sovietică și are numeroase fabrici care produc muniție pentru acestea.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Deși Parlamentul a aprobat în principiu, la sfârșitul anului trecut, acordarea de ajutor militar Ucrainei, a lăsat decizia privind parametrii unui astfel de ajutor în sarcina executivului, iar pe fondul instabilității politice din Bulgaria din ultimele luni, administrațiile anterioare au respins ideea.

Decizia luată de Bulgaria stârnește controverse

Dar noul guvern, numit în iunie, a trecut acum la trimiterea vehiculelor blindate în Ucraina, împreună cu armament și piese de schimb. Trebuie să dăm transportoare blindate de trupe Ucrainei, deoarece ucrainenii luptă nu numai pentru libertatea lor, ci și pentru a noastră”, a declarat deputatul liberal Ivaylo Mirchev.

Decizia a stârnit critici din partea Partidului Socialist și a naționaliștilor pro-Moscova din Partidul Renașterii, care au votat împotriva ei. Nu cred că putem ajuta Ucraina cu decizii militare și cu trimiterea de echipament militar, dar o putem ajuta ca mediator de pace, ca țară care are relații specifice cu ambele părți”, a declarat sâmbătă vicepreședintele Adunării Naționale și al Partidului Socialist, Kristian Vigenin.

Citește și: