• Bulgaria se pregătește și ea să interzică importul de cereale ucrainene, a anunțat duminică ministrul agriculturii, Yavor Gechev.
  • Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a criticat Varșovia și Budapesta pentru că au încălcat linia UE, descriind demersul lor ca fiind „inacceptabil”.
  • „Interesele bulgarilor trebuie, de asemenea, să fie păstrate. În plus, atunci când două țări UE reacționează în acest fel, dacă noi nu reacționăm în mod similar, cantitatea de cereale ucrainene de pe teritoriul bulgar pot deveni și mai mari”, a declarat Gechev.

Luni, ministrul agriculturii din Bulgaria va primi informații cu privire la baza legală pe care Polonia și Ungaria au folosit-o pentru a interzice importul de cereale și unele alimente de bază din Ucraina, scrie Euractiv.

„Lucrăm în această direcție, pentru a interzice importurile din Ucraina. Cred că marți vom vorbi cu președintele, care are direct angajamente în această situație, deci este o chestiune de timp (pentru a interzice importurile)”, a adăugat ministrul.

Bulgaria, condusă de un guvern interimar numit de președintele Rumen Radev, considerat de unii ca fiind pro-rus, a cerut deja în septembrie o reacție din partea Comisiei Europene privind importul de cereale ucrainene.

Recomandări

CUM MĂSORI TIMPUL?
EV-UL E LA PUTERE
HARTA VINURILOR SE SCHIMBĂ
A.I. SCHIMBĂ DATING-UL
PREDICȚIILE FT ÎN 2025
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Chiar înainte de alegerile parlamentare din 2 aprilie, producătorii bulgari de cereale au organizat proteste de trei zile și au cerut interzicerea importurilor din Ucraina. Ministrul agriculturii, Yavor Gechev, a susținut protestul lor și chiar s-a urcat pe unul dintre tractoarele care au blocat traficul pe podul de pe Dunăre dintre Bulgaria și România.

Anterior, sâmbătă, Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și de unele produse alimentare din Ucraina, ca urmare a presiunilor intense exercitate de propriii producători agricoli.

Ungaria a anunțat o interdicție similară

Măsura Poloniei și Ungariei a fost luată în pofida unui acord încheiat la 15 aprilie cu alte patru țări (Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia) de a acționa împreună cu privire la problema prețurilor scăzute la cereale din Ucraina.

Reacția Comisiei

Între timp, Comisia Europeană a reacționat negativ sâmbătă, afirmând că cele două țări au încălcat politica comercială a UE.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un comunicat.

„În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Comisia nu a precizat încă ce măsuri va lua împotriva Poloniei și Ungariei. „În astfel de vremuri dificile, este esențial să se coordoneze și să se alinieze toate deciziile în cadrul UE”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Decizia Poloniei s-a confruntat, de asemenea, cu reacții negative din partea Kievului, care a declarat că această măsură contravine acordurilor comerciale bilaterale. Înainte de Paște, cele două țări au convenit să reducă importul de cereale din Ucraina în Polonia și să îl oprească complet pentru o perioadă de timp.

Ucraina „a fost întotdeauna înțelegătoare față de situația din sectorul agricol polonez și a răspuns cu promptitudine la diverse provocări”, a declarat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-o declarație. Miniștrii polonezi și ucraineni se vor întâlni luni în Polonia pentru a discuta această problemă.