LIVE UPDATE. 413 zile de invazie rusă. Un avion de vânătoare rus a interceptat un avion german deasupra Mării Baltice

  • Familia lui Evan Gershkovich a lansat marți un apel în care cere eliberarea acestuia.
  • Reporterul Wall Street Journal a fost inculpat oficial pentru „spionaj” în Rusia.
  • Gershkovici este primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece.

UPDATE ORA 23.00. Patru răniți într-un atac rusesc la Nikopol

Patru persoane au fost rănite în bombardamentele din districtul Nikopol, comise de forțele ruse, a declarat miercuri șeful Consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk.

Doi răniți au fost spitalizați, conform raportului. Lukașuk a împărtășit pe pagina sa de Telegram că 13 clădiri rezidențiale și două clădiri corporative au fost avariate, împreună cu liniile de electricitate și de gaz din zona afectată., scrie Baha News.

UPDATE ORA 22.00. Un avion de vânătoare rus a interceptat un avion german deasupra Mării Baltice

Armata rusă a anunțat miercuri că a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion al marinei germane care se apropia de graniță deasupra Mării Baltice, fără a provoca vreun incident, scrie Le Parisien.

„La 12 aprilie 2023, serviciile de control al spațiului aerian rusesc deasupra Mării Baltice au detectat o țintă aeriană care se apropia de granița Rusiei” , a precizat Ministerul Apărării pe Telegram.

Un avion de vânătoare Su-27 a decolat și a identificat aeronava ca fiind „un avion de patrulare P-3C Orion al Marinei germane”, a precizat aceeași sursă.

În urma sosirii avionului rusesc, „aeronava militară străină s-a îndepărtat de granița rusă, iar avionul de vânătoare rusesc s-a întors în siguranță la aerodromul său” , a adăugat ministerul.

Avionul german nu a încălcat frontiera, a precizat acesta.

UPDATE ORA 21.00. Nu există trupe NATO în Ucraina, transmit miniștrii apărării din Ucraina și Spania

Miniștrii apărării ucraineni și spanioli au negat afirmațiile conform cărora trupele NATO luptă împotriva forțelor armate rusești în Ucraina, respingând acuzațiile care au apărut în urma unei scurgeri de documente clasificate ale Pentagonului.

„Este total fals că există trupe NATO în Ucraina”, a declarat miercuri ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, la o conferință de presă comună la Madrid cu omologul său ucrainean.

„Nu este adevărat că există personal NATO în Ucraina, cu excepția atașaților militari”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

UPDATE ORA 20.00. Premierul Ucrainei a cerut avioane de luptă la întâlnirea cu șeful Pentagonului

În timpul vizitei sale în SUA, prim-ministrul Ucrainei Denîs Șmîhal s-a întâlnit cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin. La sfârșitul întâlnirii, Șmîhal i-a cerut lui Austin să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-15 și F-16, precum și rachete cu rază lungă de acțiune.

„Vom câștiga acest război, dar pentru a atinge acest obiectiv mai repede și cu mai puține pierderi, Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin militar” , a spus premierul ucrainean.

Austin nu a comentat pe marginea acestui subiect, dar a promis că va extinde producția de echipamente militare în Statele Unite pentru Ucraina. „Vom continua să investim în propria noastră bază industrială de apărare pentru a crește în continuare producția” , a spus Lloyd Austin.

UPDATE ORA 19.00.

SUA au impus noi sancțiuni împotriva a zeci de persoane și entități asociate cu Rusia. Acest lucru a fost raportat pe site-ul Departamentului Trezoreriei SUA, transmite Novaya Gazeta.

Noille măsuri l-au vizat pe viceprim-ministrul Marat Khusnullin, fostul șef al Ministerului Transporturilor Evghenii Dietrich, fiica și tatăl deputatului Dumei de Stat Varvara și Vladimir Skoch, împotriva cărora și Marea Britanie a impus sancțiuni.

De asemenea, pe lista de sancțiuni s-au numărat și compania USM a lui Alisher Usmanov, care a fost inclusă astăzi în lista de sancțiuni din Marea Britanie, precum și Banca Internațională de Investiții cu sediul la Budapesta, Yunarmiya, Metalloinvest, MegaFon și alte zeci de companii rusești.

În același timp, ziarul Kommersant a fost scos de sub sancțiuni sub o licență separată.

UPDATE ORA 18.00. Ministrul ucrainean al apărării a declarat că presupusele scurgeri de documente ale Pentagonului conțin „un amestec de adevăruri și minciuni” despre armata țării sale

Oleksii Reznikov a diminuat impactul negativ al documentelor clasificate, declarând reporterilor de la Madrid: „Există multe informații care nu corespund realității. Informațiile care corespund realității și-au pierdut relevanța. Așadar, este un amestec de adevăruri și minciuni”.

El a spus că scurgerile de informații au fost o încercare de a provoca aliații Ucrainei, adăugând: „Beneficiarul acestei lucrări este, desigur, Rusia și aliații sau discipolii săi. Scopul acestei lucrări este de a scădea nivelul de încredere în rândul partenerilor, în special al Statelor Unite și al altor țări, iar pentru mine acest lucru este complet evident și clar”.

UPDATE ORA 17.00. Africa de Sud nu este de acord cu un mandat de arestare internațională pe numele lui Putin

Africa de Sud a declarat că un mandat de arestare internațional pe numele președintelui rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina reprezintă o „piedică în calea negocierilor” înaintea summitului BRICS care va avea loc în august în această țară.

Pretoria, care are legături strânse cu Moscova, se confruntă cu o dilemă diplomatică de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Putin.

Președintele rus urmează să participe la un summit al Brics, un bloc care grupează Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, în Africa de Sud în luna august.

UPDATE ORA 16.00. Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea și în orașul Sevastopol au anulat paradele militare tradiționale

Activitățile militare s-au oprit pentru ca autoritățile să poată sărbători Ziua Victoriei și ziua de 1 Mai, a declarat liderul numit de Rusia în Crimeea, invocând motive de securitate.

Serghei Aksyonov a postat pe Telegram că nu vor avea loc parade sau marșuri pentru a marca Ziua de 1 Mai, pe 1 mai, sau Ziua Victoriei, pe 9 mai, care sărbătorește înfrângerea sovietică asupra Germaniei naziste. Ziua Victoriei este sărbătorită în întreaga Rusie și a devenit un element central în ideea de identitate rusă a lui Vladimir Putin.

Aksyonov a scris: „Autoritățile locale îi vor vizita cu siguranță pe veterani și îi vor felicita de Ziua Victoriei”.

Comentariile sale au intrat în conflict cu cele făcute de guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, care a declarat pe Telegram că parada militară din 9 mai nu a fost anulată. El a scris: „Decizia de a anula parada militară din 9 mai din Sevastopol nu a fost luată în acest moment”.

UPDATE ORA 15.00. Kremlinul a declarat că perspectivele acordului privind cerealele din Marea Neagră nu sunt „atât de bune”

Marți, nicio navă nu a fost autorizată să călătorească folosind inițiativa privind cerealele, după ce Rusia a eliminat numele a trei nave, prezentate de partea ucraineană, în timp ce se întorceau acasă.

Rusia și-a exprimat nemulțumirea față de acest acord. Deși Occidentul nu a impus sancțiuni asupra exporturilor de alimente și îngrășăminte ale Rusiei, Moscova spune că este compromisă de obstacole, cum ar fi obstacolele legate de asigurări și plăți, despre care spune că trebuie eliminate pentru ca acordul să funcționeze corect.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a vorbit astăzi cu reporterii, a declarat că actualul acord nu funcționează pentru Rusia.

UPDATE ORA 14.00. Kremlinul spune că videoclipul decapitării este „îngrozitor”

Kremlinul a calificat drept „îngrozitoare” o înregistrare video în care soldații ruși decapitează un prizonier de război ucrainean întins pe jos.

Autenticitatea videoclipului trebuia verificată, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Clipul, care a circulat pe canalele de socializare, arată un membru al armatei ruse care folosește un cuțit pentru a tăia capul soldatului. Nu este clar când sau unde a fost filmat videoclipul. Este posibil să fi fost filmat vara trecută, judecând după frunzișul verde din fundal.

UPDATE ORA 13.00. Ministrul de externe ucrainean compară Rusia cu Statul Islamic din cauza înregistrărilor video cu decapitări

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a comparat luptătorii ruși din Ucraina cu Statul Islamic, după ce a circulat pe internet o înregistrare video care părea să arate o decapitare.

Kuleba a declarat pe Twitter: „Un videoclip oribil în care trupele rusești decapitează un prizonier de război ucrainean circulă online”.

„Este absurd ca Rusia, care este mai rea decât Statul Islamic, să prezideze Consiliul de Securitate al ONU”, a spus el, referindu-se la Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia a preluat luna aceasta președinția rotativă. „Teroriștii ruși trebuie să fie dați afară din Ucraina și din ONU și să fie trași la răspundere pentru crimele lor”.

UPDATE ORA 12.00. Zelenski face apel la liderii internaționali în legătură cu videoclipurile în care apar decapitări

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj hotărât în care îndeamnă liderii internaționali să acționeze după ce pe rețelele de socializare au circulat videoclipuri care par să arate soldați ucraineni decapitați de forțele rusești.

Zelenski a publicat un videoclip pe canalele sale de socializare în care a spus: „Există un lucru pe care nimeni în lume nu îl poate ignora. Cât de ușor ucid aceste fiare. Acest videoclip, execuția unui prizonier ucrainean. Acesta este un videoclip care arată Rusia, așa cum este ea. Ce fel de oameni sunt acolo”.

UPDATE ORA 11.00. Pavlo Kyrylenko: „Este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovakha”

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, una dintre regiunile ocupate din Donbas pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a publicat pe Telegram o actualizare privind victimele din această regiune. El a postat:

„Pe 11 aprilie, s-a aflat despre un rezident mort din regiunea Donețk – în Vugledar. În plus, opt persoane din regiune au fost rănite. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovakha”.

UPDATE ORA 10.00. Oficial rus: Nu vom tolera „încercările SUA de a face presiuni asupra noastră” în legătură cu Gherskovici

Un oficial rus de rang înalt a declarat miercuri că desemnarea de către SUA a reporterului Evan Gershkovici de la Wall Street Journal ca fiind „reținut pe nedrept” nu înseamnă nimic pentru Rusia și că nu își va schimba abordarea față de cazul său, relatează Reuters, prin agenția rusă de știri Tass.

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a declarat că Rusia ia în prezent în considerare acordarea accesului consular al diplomaților americani la Gershkovich, care până acum a avut doar un contact minim cu echipa sa juridică de la reținerea sa în urmă cu două săptămâni. Însă el a criticat încercările SUA de a „pune presiune” asupra Moscovei în această problemă.

UPDATE ORA 09.00. Documente scurse în presă arată că Serbia a fost de acord să furnizeze arme Kievului

Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului.

Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară și „ajutor letal” sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete americane din ultimii ani.

Documentul „Răspunsul la conflictul actual dintre Rusia și Ucraina”, sub formă de grafic, enumeră „pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile de asistență militară ale Ucrainei.

UPDATE ORA 08.00. SUA vor întoarce fiecare piatră” până când va fi găsită sursa scurgerii de documente

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că Statele Unite vor investiga recenta presupusă scurgere de documente clasificate până când va fi găsită sursa.

Vom continua să investigăm și să întoarcem fiecare piatră până când vom găsi sursa și amploarea acestui lucru”, a declarat Austin în timpul unei conferințe de presă la Departamentul de Stat.

Anchetatorii lucrează pentru a determina ce persoană sau grup ar fi putut avea capacitatea și motivația de a publica rapoartele de informații. Scurgerile de informații ar putea fi cea mai dăunătoare publicare de informații guvernamentale americane de la publicarea în 2013 a mii de documente pe WikiLeaks.

UPDATE ORA 07.00

Rusia riscă să devină o colonie economică” a Chinei pe măsură ce izolarea sa față de Occident se adâncește după invazia din Ucraina, a declarat marți directorul CIA, William Burns.

UPDATE ORA 06.00

Documentele serviciilor secrete americane par să indice faptul că Egiptul plănuia să aprovizioneze Rusia în mod clandestin cu rachete și muniții. Se pretinde că un document datat 17 februarie rezumă convorbirile dintre președintele Abdel Fatah al-Sisi și înalți oficiali militari egipteni, în care Sisi îi instruiește pe oficiali să păstreze secrete producția și transportul de rachete pentru a evita problemele cu Occidentul”.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune și de mai puțină contemplare a scurgerilor de informații”, a declarat consilierul prezidențial principal, Mykhailo Podolyak, referindu-se la recenta scurgere de documente ale Pentagonului.

UPDATE ORA 04.00

Nicio navă nu a fost inspectată marți în cadrul acordului cu Ucraina privind grânarele din Marea Neagră deoarece părțile au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord cu privire la prioritățile operaționale”, a declarat Organizația Națiunilor Unite, adăugând că inspecțiile de rutină ar urma să fie reluate miercuri.

UPDATE ORA 03.00

Banca Mondială este pregătită să își joace rolul în reconstrucția Ucrainei după devastarea provocată de invazia Rusiei, dar cifrele sunt prea mari pentru instituțiile financiare internaționale singure, iar țările vest-europene vor trebui să contribuie și ele, a declarat marți președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

UPDATE ORA 02.00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marți că reținerea lui Evan Gershkovici de către Rusia ar afecta și mai mult poziția Rusiei în lume”. Kremlinul, părând să se antepronunțe la orice audiere judiciară, a declarat marți că reporterul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal a încălcat legea rusă” și a fost prins în flagrant”, după ce Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat oficial ca fiind „reținut pe nedrept” de Rusia.

UPDATE ORA 01.00

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a plecat în China, unde își propune să îl convingă pe președintele Xi Jinping să formeze un grup de națiuni care să medieze încetarea războiului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Familia reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care a fost arestat în Rusia la sfârșitul lunii martie, a lansat marți un apel în care cere eliberarea acestuia, scrie CNN

„Pe lângă faptul că este un jurnalist distins, Evan este un fiu și un frate iubit. Există un gol în inimile noastre și în familia noastră care nu va fi umplut până când ne vom reuni. Suntem recunoscători pentru sprijinul colegilor săi și pentru prietenii și toți cei care sunt alături de Evan și pledează pentru eliberarea lui imediată” , au transmis membrii familiei lui Evan Gershkovich.

„Ne încurajează faptul că Departamentul de Stat l-a desemnat oficial pe Evan ca fiind reținut pe nedrept. Apreciem mesajul președintelui Biden către noi astăzi, în care ne-a asigurat că guvernul SUA face tot ce îi stă în putere pentru a-l aduce acasă cât mai repede posibil ”, se arată în declarația transmisă de familia jurnalistului.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost inculpat oficial pentru „spionaj” în Rusia. Gershkovici este primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece.

Wall Street Journal a negat că Gershkovich ar fi spionat şi a cerut eliberarea imediată a ,,reporterului său de încredere” .

Citește și:

VIDEO. LIVE UPDATE. 412 zile de invazie rusă. Omul de afaceri Richard Branson s-a întâlnit cu Zelenski

LIVE UPDATE. 410 zile de invazie rusă. Macron despre războiul din Ucraina: „Nu este momentul negocierilor”

LIVE UPDATE. 411 zile de invazie rusă. Scandalul documentelor divulgate ale Pentagonului: Experţii sunt de părere că sursa scurgerii de documente secrete este cineva din SUA