• Începând de duminică, România a intrat în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă.
  • Călătorii vor putea merge direct la porțile de îmbarcare, fără controlul Poliției de Frontieră.
  • Marcel Ciolacu spune că România va adera complet la Schengen până la sfârșitul acestui an.

Ești oficial în Schengen! România a intrat duminică în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă. Asta înseamnă că nu va trebui să te mai oprești la controlul Poliţiei de Frontieră atunci când zbori cu avionul.

Și cum mereu e loc de mai bine, acum întrebarea este: când vom adera complet la Schengen? Premierul Marcel Ciolacu este încrezător și spune că România va îndeplini acest obiectiv până la sfârșitul anului.

Reușim să aderăm la Schengen până la sfârșitul anului?

„În momentul actual pare foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, din cauza faptului că Austria se opune în continuare acestei aderări. Este vorba despre un joc intern în Austria pentru putere. Este puțin probabil ca până la formarea unui viitor Guvern în Austria să avem parte de o schimbare reală de poziție a acestei țări, în ciuda presiunilor care se fac asupra sa. În cel mai optimist scenariu, s-ar putea să intrăm abia în 1 aprilie 2025, asta dacă Austria își va schimba radical poziția”, a declarat Sergiu Mișcoiu, analist politic, pentru Aleph News.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ce beneficii ar aduce României o aderare completă?

„În primul rând, ar aduce beneficii de ordin financiar. Știm foarte bine cât costă faptul că încă avem frontiere. Am avea o facilitate privind traficul pentru că știm cât de lungi sunt cozile la graniță, în special în sezonul estival. Desigur, am avea beneficii și de ordin capital pe care am putea să le obținem”, a adăugat acesta.

Citește și