• Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 6 voturi împotrivă
  • Suedia a decis să renunțe la neutralitate după ce Rusia  a invadat Ucraina, în februarie 2022
  • Bloomberg: Intrarea Suediei în NATO aduce creșterea capacităților navale, echipamente

Parlamentul Ungariei a ratificat cererea Suediei de aderare la NATO, eliminând ultimul obstacol major în calea accederii sale la alianță. Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 6 voturi împotrivă. Alex Georgescu, analist în securitate internațională, îți spune mai multe: „După ce parlamentul Turciei a aprobat intrarea Suediei în alianță chiar rămăseseră ultimii și a durat câteva luni să aprobe. Din perspectiva mea Ungaria a avut de la bun început ideea de a lua Suedia în NATO. Nu se putea împotrivi la nesfârșit dar a dorit să exploateze. Intransigența lui Victor Orban pentru a-și spori profilul internațional”.

Ce aduce Suedia în NATO

Reacțiile nu au încetat să apară, iar Bloomberg spune că aderarea aduce noi perspective de optimism în alianță. Suedia ar putea fi o țară de tranzit crucială pentru întăriri către națiunile baltice și Finlanda, dacă Rusia ar ataca.

Uite cum comentează Alexandru Jădăneanț, Decan al Facultății de Știinte Politice a Universității de Vest Timișoara: „În primul rând e un semnal foarte bun pe care îl dă Ungaria astăzi cu această decizie a Parlamentului de la Budapesta. Nu a reușit Rusia să fisureze unitatea membrilor organizației Atlanticului de Nord, deși au existat destul de multe presiuni în această direcție. Suedia e un factor de stabilitate, Suedia are o politică externă foarte bine conturată, stabilitate politică”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE

Citește și: