- Starea lui Donald Trump are impact asupra întregii planete.
- Legea din SUA stabilește o „linie de succesiune” la funcția de președinte.
- Dacă Donald Trump pătește ceva, Mike Pence devine președinte în exercițiu.
- „Valiza nucleară”, cel mai important obiect pe care îl are un președinte american.
Mandatul lui Donald Trump se încheie la 20 ianuarie 2021, ora 12:00. Ce se întâmplă dacă starea lui Donald Trump se agravează din cauza coronavirusului și nu mai poate să își îndeplinească atribuțiile de președinte? E întrebarea la care se gândește întreaga planetă. Orice se întâmplă la Washington are consecințe peste tot în lume.
Advertisment
Dacă Donald Trump intră în comă, cine preia puterea
Bogdan Nicolae, analist militar: „Constituția SUA are o listă lungă de precizări în privința acestor scenrarii, de la cel mai simplu la cel mai grav, în ceea ce privește starea de sănătate a unui președinte în funcție. În ceea ce privește cazul lui Donald Trump, astăzi ar trebui să aflăm dacă va ieși din spital sau nuastăzi expiră cele 48 de ore, ce ne-au fost enunțate de medicii săi. Probabil că în cursul după-amiezii vom cunoaște dacă Donald Trump își va continua tratamentul în spital sau va merge să-și urmeze tratamentul la Casa Albă. Însă, în situația în care se va agrava, el va intra în incapacitate de exercitare a atribuțiilor, există o prevedere în care spune că vicepreședintele Mike Pence, împreună cu o majoritate din Cabientul actual ar urma să stabilească cine anume ar umra să preia puterea de la actualul președinte. Dacă Mike Pence și cabinetul său nu ajung la un consens, o super majoritate parlamentară ar urma să preia puterea definitiv de la actualul președinte”.
Ce se întâmpla cu valiza cu codurile nucleare dacă Donald Trump pățește ceva grav
Bogdan Nicolae, analist militar: „Este un punct de atracție cel puțin pentru noi, cei care stăm și ne uităm la activitatea aceasta, la disputele sau distuțiile privind puterile nucleare, evident că o vulnerabilizare a unuia dintre actori stârnește curiozitatea celorlați și în situația de față sperăm să rămână la fel de calmă ca și până acum. Nu există o amenințare de așa natură la adresa Statelor Unite care să necesite un răspuns nuclear. Și dacă ar fi, există ca și în alte situații o procedură bine stabilită, în care președintele împreună cu secretarul Apărării, cu șeful Statului Major și cu alți responsabili militari din Statele Unite aleg calea de răspuns inclusiv opțiunile militare nucleare împotriva unei amenințări, dar numai în măsura în care aceasta este suficient de seriosă”.
Recomandări
Ce se întâmplă dacă până la 20 ianuarie 2021, când se încheie mandatul lui Trump, nu va fi validat un alt președinte
Bogdan Nicolae, analist militar: „Îmbolnăvirea președintelui SUA, în actualul context, poate să fie văzută și în acest fel o amenințare despre care discutăm de la sfârșitul anului trecut pe care președintele SUA, dar și alți șefi de stat, o cunoștea bine cel puțin din rapoartele pe care le primea zilnic vedem că afectează în mod nemijlocit. Executivul american a ajuns până la președintele Statelor Unite și în mod justificat oricine poate să-și pună problema în acești termeni. Dacă președintele Statelor Unite, cel mai important sau puternic om de pe planetă, astăzi, este expus în așa măsură încât contractează acest virus, cum am putea noi toți ceilalți, oamenii obișnuiți, să facem față unei asemenea amenințări? Totuși, președintele Statelor Unite beneficiază de cea mai bună îngrijire, este într-o situație privilegiată din acest punct de vedere și noi sperăm că nu numai medicina americană, ci și ceilalți, din toată lumea, vor da tot sprijinul pentru ca președintele SUA să se recupereze cât mai repede”.
Partenerii noștri