• Niciunul dintre principalii rivali ai lui Trump, Nikki Haley sau Ron DeSantis, nu a apărut ca principal contracandidat.
  • Poziția dominantă a lui Trump în cadrul Partidului Republican a fost de necontestat.
  • Trump mai are încă mult de lucru pentru a deveni purtătorul de cuvânt al republicanilor.

Donald Trump a câștigat detașat în prima confruntare din cursa republicană pentru desemnarea candidatului prezidențial, marja fiind în cele din urmă la fel de confortabilă precum previzionau sondajele de luni de zile, scrie BBC.

Dar dominarea numărătorii voturilor a fost doar unul dintre motivele pentru care fostul președinte a sărbătorit luni seară, după ce susținătorii săi au înfruntat vremea extrem de rece pentru a-i oferi victoria. Niciunul dintre principalii rivali ai lui Trump, Nikki Haley sau Ron DeSantis, nu a apărut ca principal contracandidat – astfel încât votul celor care nu sunt de partea lui Trump rămâne divizat.

Victoria lui Trump este o răsturnare de situație remarcabilă

Poziția dominantă a lui Trump în cadrul Partidului Republican a fost de necontestat – dar victoria sa aici, în contextul mai larg al politicii americane moderne, este extraordinară. În urmă cu trei ani, el și-a încheiat primul mandat prezidențial sub un nor de controverse, campania sa de contestare a înfrângerii în fața democratului Joe Biden culminând cu revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu. El se confruntă cu două procese penale care decurg din acele acțiuni.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Acum, în calitate de câștigător al adunărilor electorale din Iowa, a făcut primul pas important pentru a deveni candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie. Trump mai are încă mult de lucru pentru a deveni purtătorul de cuvânt al republicanilor. El se va confrunta cu o provocare mai formidabilă din partea lui Haley în New Hampshire săptămâna viitoare, unde sondajele arată că avansul său, cândva dominant, a fost redus la aproape o singură cifră, dar el este în continuare favoritul covârșitor al cursei, susținut în primul său test de către alegătorii republicani reali.

Niciun rival clar nu a ieșit din Iowa

La intrarea în adunările electorale de luni din Iowa, cea mai mare parte a intrigii electorale se referea la candidatul care va ocupa locul al doilea în spatele lui Trump. În cele din urmă, DeSantis a fost cel care a plecat cu premiul de pe locul al doilea.

Totuși, nu este o mare realizare, având în vedere îngustimea cu care guvernatorul Floridei a terminat în fața lui Haley, după ce a investit atât de mult timp și resurse în Iowa. Rezultatul și promisiunea lui DeSantis de a-și continua campania, nu va oferi genul de rezultat clar care să pregătească o confruntare unu la unu cu Trump în zilele următoare.

De fapt, rezultatul ar putea face ca victoria lui Trump să fie cu atât mai puternică, cu cât strategia sa de a diviza și a cuceri este încă pe deplin în vigoare în momentul în care procesul primar republican intră în funcțiune.

Singurul candidat care a renunțat, Ramaswamy, va curăța și mai mult terenul pentru fostul președinte, deoarece sondajele de opinie publică arată că susținătorii săi îl au pe dl Trump ca a doua opțiune. Deși a obținut doar aproximativ 8% în Iowa, fiecare sprijin contează, iar susținerea dlui Ramaswamy îi va oferi dlui Trump încă un titlu care să îl impulsioneze în New Hampshire.

Citește și