• Iranul a lansat peste 200 de drone și rachete împotriva Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică.
  • Premierul Benjamyn Netanyahu a scris pe X: „Am interceptat! Am respins! Împreună vom învinge!”.
  • La cererea Israelului, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate este programată duminică, la ora 16:00.

Iranul a lansat peste 200 de drone și rachete împotriva Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului său din Damasc la începutul lunii aprilie, pe care o atribuie statului evreu. Este primul atac direct efectuat vreodată de Republica Islamică împotriva teritoriului israelian.

Aliații Iranului, Hezbollah-ul libanez și rebelii Houthi din Yemen au atacat și ei Israelul, primii prin tragerea de rachete în Golanul ocupat de Israel, iar cei din urmă prin lansarea de drone către teritoriul israelian. Primul val a ajuns în Israel în jurul orei locale 2 dimineața, cu sirene răsunând în toată țara și explozii vizibile și audibile pe cer în mai multe locuri. Au fost vizate orașele Tel Aviv, Ierusalim și Dimona, orașul din deșert care găzduiește centrala nucleară a Israelului.

Loviturile iraniene au provocat „daune minore” unei baze israeliene, a declarat duminică Purtătorul de Cuvânt al armatei, Daniel Hagari, după ce presa de stat iraniană a raportat „lovituri grele” asupra bazei de la rachetele sale. Singura victimă raportată în urma atacului aerian a fost un băiețel de 10 ani din deșertul sudic al Israelului, din cea mai marginalizată comunitate a țării, beduinii. O bază militară din sud a fost ușor avariată.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM

Daniel Hagari, Purtătorul de Cuvânt al armatei israeliene: „Aseară Iranul a lansat un atac împotriva Israelului și a lansat peste 300 de amenințări de diferite feluri. Am interceptat 99% din amenințările lansate. Aceasta este o realizare strategică semnificativă. Din cele 170 de drone pe care le-a lansat Iranul, 0 au pătruns pe teritoriul nostru. Zeci dintre ele au fost interceptate de avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene, sistemele noastre de apărare aeriană și sistemele de apărare ale partenerilor noștri”.

Avichay Adraee:, Purtător de Cuvânt al IDF: „Incidentul nu s-a încheiat. Suntem pregătiți pentru amenințări suplimentare. Acum nu există nicio schimbare în directivele Comandamentului Frontului Intern și nu ar trebui să se desfășoare activități educaționale. Din aproximativ 170 de drone lansate de Iran – niciuna dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de război ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci de ele.

Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran – niciuna dintre rachete nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării. Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns la granița israeliană, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a cauzat daune minore infrastructurii.”

Premierul Benjamyn Netanyahu a scris pe X: „Am interceptat! Am respins! Împreună vom învinge!” Netanyahu a convocat Cabinetul de Război al Israelului, care se va întruni în cursul zilei de duminică.

Biden discută cu Netanyahu

Joe Biden a discutat cu Benjamyn Netanyahu. Într-un comunicat al Casei Albe, Președintele american a transmis că forțele americane au contribuit la respingerea aproape tuturior dronelor și rachetelor lansate din Iran asupra Israelului și că și-a exprimat sprijinul de neclintit pentru premierul israelian. „La îndrumarea mea, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a mutat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Mulțumită acestor desfășurari și abilităților extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care soseau.

I-am spus (lui Netanyahu, n.r.) că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacurile fără precedent – trimițând un mesaj clar inamicilor săi că aceștia nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului.” Joe Biden a convocat liderii G7 duminică, pentru a coordona un răspuns diplomatic unit.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: „Am vorbit astăzi pentru a doua oară cu Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, pentru a reitera sprijinul ferm al SUA pentru apărarea Israelului, în lumina atacului fără precedent al Iranului de pe teritoriul iranian. Am analizat măsurile defensive extraordinare și cooperarea puternică întreprinse pentru a învinge acest atac iranian împotriva Israelului.”

Au fost implicate și avioane de luptă și de realimentare Royal Air Force, care au decolat de la bazele din Cipru. Rolul lor, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, a fost să înlocuiască forțele aeriene americane în incursiunile împotriva Statului Islamic efectuate în mod normal peste Irak și nord-estul Siriei, dar și să intercepteze dronele iraniene dacă acestea intrau în aria de operațiuni a Marii Britanii. Potrivit Reuters, avioane iordaniene au doborât zeci de drone iraniene care zburau în nordul și centrul Iordaniei îndreptându-se spre Israel.

La cererea Israelului, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate este programată duminică, după ce șeful ONU Antonio Guterres a condamnat „o escaladare gravă”. Întâlnirea va avea loc la ora 16:00 a declarat sâmbătă seara un Purtător de Cuvânt al Maltei, care deține președinția rotativă luna aceasta. Ambasadorul Israelului la ONU a cerut întâlnirea într-o scrisoare adresată Președintelui Consiliului de Securitate, etichetând atacul Iranului drept „încălcare flagrantă a suveranității Israelului”.

Iranul a cerut duminică Israelului să nu reacţioneze militar la atacul său fără precedent lansat în noapte, pe care l-a prezentat ca un răspuns justificat la lovitura care i-a distrus consulatul din Damasc la 1 aprilie. „Cazul poate fi considerat închis”, a anunțat misiunea iraniană la ONU într-un mesaj postat pe X la trei ore după începerea operațiunii sale. Dar, a avertizat ea imediat, „dacă regimul israelian ar face o altă greșeală, răspunsul Iranului ar fi considerabil mai sever”.

Niciun lider al Republicii Islamice nu a vorbit în timpul nopții pentru a justifica acest prim atac care vizează direct Israelul de la revoluția din 1979 din Iran.

Această „acțiune militară a Iranului este un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc”, a spus misiunea iraniană la ONU. A fost „realizat pe baza articolului 51 din Carta Națiunilor Unite referitoare la autoapărare”. În ultimele două săptămâni, autoritățile iraniene și-au afirmat dorința de a „pedepsi” Israelul după moartea a șapte Gărzi Revoluționare, inclusiv a doi generali din Forțele Al-Quds, în distrugerea Consulatului iranian din Siria. Israelul „va fi pălmuit”, a avertizat Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Mii de iranieni au ieșit pe străzile Iranului duminică dimineața, într-o demonstrație de sprijin pentru atacul fără precedent cu drone și rachete, care se desfășoară împotriva Israelului. Manifestanții au fluturat steaguri naționale iraniene și palestiniene alături de pancarte pe care scria „Victoria lui Dumnezeu este aproape”. Unii au scandat „Moarte Israelului” și „Moarte Americii” în Piața Palestinei din Teheran. O mulțime mare de demonstranți s-a adunat în fața ambasadei britanice din Teheran. Demonstranții s-au adunat, de asemenea, lângă mormântul comandantului Gărzilor Revoluționare Qassem Suleimani, din orașul sudic Kerman, care a fost ucis într-o lovitură cu dronă americană din 2020 la Bagdad. Liderii lumii au condamnat atacul Iranului cu puteri regionale, inclusiv Arabia Saudită și Egipt, au cerut reținere.

Beijingul cere „calm” și „reținere”

„China își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la înrăutățirea actuală [a situației] și face apel la părțile în cauză să dea dovadă de calm și reținere pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat Ministerul Apărării duminică dimineață pentru afaceri externe.
„Situația actuală este cea mai recentă consecință a conflictului din Gaza”, subliniază diplomația chineză, cerând „comunității internaționale, în special țărilor influente, să joace un rol constructiv pentru pacea și stabilitatea în regiune”. Comunicatul de presă al Ministerului nu menționează în mod specific nicio țară.

Regatul Unit va continua să susțină securitatea Israelului și a tuturor partenerilor regionali, inclusiv Iordania și Irakul.

Declarațiile Președintelui Iohannis

Iohannis a postat pe X: „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escalade regionale ulterioare.”

Israelul și-a redeschis spațiul aerian duminică la ora locală 7:30, a declarat autoritatea aeroportuară a țării. Autoritatea a spus că se așteaptă ca orarul zborurilor din Tel Aviv să fie afectat, iar călătorii ar trebui să verifice orele de zbor.

Citește și