• Zhao Leji a vizitat Coreea de Nord în urma testării rachetelor cu scopul de a intimida SUA și Coreea de Sud.
  • Vizita lui Zhao Leji a reprezentat primul schimb bilateral de la începutul pandemiei.
  • Coreea de Nord și China sunt așteptate să organizeze o serie de schimburi în acest an cu scopul de a-și dovedi legăturile diplomatice.

Un oficial chinez de rang înalt a reafirmat legăturile cu Coreea de Nord în timpul unei întâlniri la Pyongyang, sâmbătă, cu liderul țării, Kim Jong-un, a raportat presa de stat chineză, în cadrul celor mai înalte discuții la nivel înalt dintre aliați din ultimii ani, scrie The Guardian.

Vizita lui Zhao Leji, care ocupă locul al treilea în ierarhia partidului comunist de guvernământ și conduce parlamentul ceremonial, a avut loc în contextul în care Coreea de Nord a testat rachete pentru a intimida Coreea de Sud și aliatul său, SUA.

Agenția de știri Xinhua a relatat că Zhao i-a spus lui Kim, în cadrul întâlnirii care a încheiat vizita sa de trei zile, că China, cea mai importantă sursă de ajutor economic și sprijin diplomatic pentru Coreea de Nord, așteaptă cu nerăbdare dezvoltarea în continuare a legăturilor, dar nu a făcut nicio referire la situația politică din peninsulă sau din regiune.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

De la stabilirea legăturilor diplomatice în urmă cu 75 de ani, China și Coreea de Nord au fost „buni vecini și au luptat împreună pentru a atinge un destin și un nivel de dezvoltare comun”, a declarat Zhao, citat de Xinhua.

China a luptat în numele statului comunist izolat împotriva SUA și a altora în timpul războiului coreean din 1950-1953, iar în ultimii ani a ajutat la susținerea economiei slabe a acestuia, presupunând că a încălcat sancțiunile ONU ca răspuns la programul de arme nucleare al Pyongyangului, pe care Beijingul l-a aprobat.

Zhao s-a întâlnit joi cu omologul său nord-coreean Choe Ryong-hae și au discutat despre modul de promovare a schimburilor și cooperării în toate domeniile, a anunțat agenția oficială de presă centrală nord-coreeană.

Coreea de Nord și-a închis granițele în timpul apogeului pandemiei Covid-19, pe fondul rapoartelor privind o epidemie majoră și a penuriei de alimente. Vizita lui Zhao în Coreea de Nord a marcat primul schimb bilateral în care a fost implicat un membru al comitetului permanent al Politburo chinez de la începutul pandemiei. Înainte de izbucnirea epidemiei, Kim și Președintele chinez Xi Jinping au avut două summituri în 2019.

Coreea de Nord și China sunt așteptate să organizeze o serie de schimburi în acest an pentru a marca aniversarea stabilirii legăturilor diplomatice. Coreea de Nord a căutat să își intensifice cooperarea cu Beijingul și Rusia în contextul unui impas cu SUA și Coreea de Sud în legătură cu lansările sale de rachete și cu programul său nuclear.

Kim a călătorit în Rusia în septembrie pentru un summit cu Președintele rus, Vladimir Putin. SUA, Coreea de Sud și alte țări acuză Coreea de Nord că a furnizat arme convenționale pentru războiul Rusiei din Ucraina în schimbul unor tehnologii avansate de armament și a altor tipuri de sprijin.

China a refuzat să critice invazia rusă și a acuzat SUA și NATO că au provocat Moscova, dar afirmă că nu va oferi Moscovei sprijin militar direct.

Citește și