• Beijingul ajută Rusia la producția de drone, capacități spațiale și producția de rachete balistice, spun SUA.
  • Oficialii americani speră că publicarea informațiilor îi va încuraja aliații europeni să facă presiuni asupra Chinei.
  • „Rusia întreprinde cea mai ambițioasă expansiune a apărării sale de la epoca sovietică încoace și într-un timp mai scurt decât am crezut că este posibil la începutul acestui conflict” a declarat oficialul.

China ajută Rusia să realizeze cea mai mare expansiune militară de după perioada sovietică, intensificând vânzările de mașini-unelte, microelectronică și alte tehnologii pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri, avioane și alte tipuri de armament pentru războiul său împotriva Ucrainei, arată o evaluare americană.

Oficialii americani speră că publicarea informațiilor îi va încuraja aliații europeni să facă presiuni asupra Chinei, în contextul în care cancelarul german, Olaf Scholz, se va deplasa la Beijing în acest weekend, iar miniștrii de externe ai G7 se vor reuni săptămâna viitoare în Italia, scrie The Guardian.

Anunțând concluziile SUA, oficialii au declarat că China ajută Rusia în producția de drone, capacități spațiale și exporturi de mașini-unelte vitale pentru producerea de rachete balistice.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

China a fost factorul cheie în revitalizarea bazei industriale de apărare a Rusiei, „care, altfel, a suferit reculuri semnificative” de la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat un oficial american de rang înalt pentru reporteri, sub rezerva anonimatului.

„Rusia întreprinde cea mai ambițioasă expansiune a apărării sale de la epoca sovietică încoace și într-un timp mai scurt decât am crezut că este posibil la începutul acestui conflict”, a declarat oficialul.

„Părerea noastră este că una dintre cele mai schimbătoare mișcări pe care le avem la dispoziție în acest moment pentru a sprijini Ucraina este să convingem RPC [Republica Populară Chineză] să nu mai ajute Rusia să-și reconstituie baza militară industrială”, a mai spus oficialul.

Citește și