• Una dintre piedicile aderării Ucrainei la NATO și UE este corupția, țara este pe locul 118 din 180 de țări analizate de Transparency International.
  • Ucraina a îndeplinit doar două din cele șapte condiții necesare începerii discuțiilor despre aderarea la UE.
  • ”Problema politiciii din Ucraina, este că 80% din oameni fac totul doar pentru bani. Tot sistemul este corupt”, spune Anatoli Boico, directorul unui ONG din Odesa.

Ucraina nu duce un singur război, cel de a elibera țara de ocupantul rus. Celălalt război al țării este corupția. Cel mai recent raport al Transparency International o plasează pe locul 118 din 180 de țări, la nivelul corupției. Este unul dintre motivele pentru care țara nu a reușit să se apropie de idelaurile aderării la NATO și UE înainte de război. Și nici măcar spectrul conflictului nu i-a lecuit pe politicienii și oligarhii de la Kiev de afaceri necurate.

”Vacanțe în Maldive, în timp de soldații noștri luptă pe front înseamnă trădare”, spunea pe 25 iulie Volodimir Zelenski după ce un deputat din partidul său a găsit un pretext ca să facă o ”călătorie profesională” în paradisul vacanțelor, deși legea marțială în vigoare le interzice politicienilor și funcționarilor statului călătoriile în străinătate.

Asta le strică planurile politicienilor. Bogdan Yamorenko, și el deputat din partidul lui Zelenski spune că nu poate merge să își vadă familia, refugiată în Marea Britanie.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

”Sigur, cred că este o măsură corectă. Sigur că acest gen de comportament din partea parlamentarilor sau miniștrilor înșală încrederea cetățenilor și distruge unitatea necesară pentru a câștiga războiul ”, a declarat Yamorenko pentru France Info.

Mai multe scandaluri au izbucnit de la începerea războiului. Președintele Curții Supreme a fost arestat în luna mai, bănuit că ar fi implicat într-o afacere de corupție cu fonduri de 2,5 milioane de euro. Pe 11 august, președintele ucrainean a hotărât să concedieze toți responsabilii regionali cu recrutarea, după ce a fost descoperită o rețea care le facilita accesul în țări ale Uniunii Eurpone unor bărbați care ar fi putut fi încorporați.

De ce nu funcționează anticorupția în Ucraina

Deși Ucraina are organisme de luptă cu corupția, ele nu funcționează.

”Problema politiciii din Ucraina, este că 80% din oameni fac totul doar pentru bani. Tot sistemul este corupt”, spune Anatoli Boico, directorul unui ONG din Odesa.

Situația devine îngrijorătoare și în privința planurilor de reconstrucție de după război.

”În contextele post-conflictuale, actorii internaționali aduc fonduri imense. Plouă cu dolari și cu euro, iar capacitatea de absorbție a administrațiilor este foarte limitată. Fie că este vorba despre Kabul, Kinshasa, Saraievo sau Irak, am văzut dezastre sau succese parțiale ale acestui ajutor, care a fost acordat unor țări, fără să fie evaluată cu adevărat capacitatea lor de a le gestiona”, a declarat pentru publicația franceză Herve Hutin, profesor la universitatea Savoie Mont-Blanc.

Cât de departe este Ucraina de Uniunea Europeană

Cu două zile în urmă, ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olga Stefanișina, anunța că Ucraina nu va îndeplini cele șapte recomandară ale Uniunii Europene necesare începerii negocierilor de aderare, pe care ar fi trebuit să le îndeplinească până în octombrie.

”Astăzi nu putem spune că am îndeplinit cele șapte recomadări 100%, pentru că vprbim despre transformări fundamentale în țară, legate de drepturile omului, procesul de de-oligarhizare, care a devenit unul dintre stâlpii reformelor fundamentale democratice. Va dura ani până când aceste măsuri vor fi aplicate, dar până în octombrie ne vom asigura că toți pașii legislativi și instituționali vor fi implementați și vor deschide ușa unei soluții politice”, a spus ministrul ucrainean, citat de Ukrainian News, subliniind că procesul de aderare al țării sale va fi mai dificil decât al altor țări care au mers pe acest drum fără să fie în război.

Presa ucraineană scrie că au fost îndeplinite doar două din cele șapte condiții necesare începerii negocierilor de aderare.

În mai, Ursula von der Leyen spunea că Ucraina a făcut multe progrese pentru aderarea la UE, dar munca trebuie să continue.

Citește și

Premierul Ucrainei vine astăzi în România. Ce va discuta Denîs Șmîhal cu Marcel Ciolacu

Toamnă blândă. Până când ține căldura în septembrie 

Gigantul imobiliar chinez Evergrande și-a cerut insolvența în SUA