- CEO Rheinmetall: UE are nevoie de un Iron Dome, similar cu cel din Israel.
- Franța și Germania nu se înțeleg pe apărarea aeriană a continentului.
- România a cheltuit 4 miliarde euro pe PATRIOT și acum cumpără sisteme cu rază mică de 2 mld euro.
- La sfârșitul anului 2022, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat inițiativa European Sky Shield.
Directorul executiv al celui mai mare producător de arme și muniții din Europa, Rheinmetall, spune că liderii UE ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, similare cu Domul de Fier din Israel, conform unui interviu pentru Financial Times. Comentariile lui
Armin Pappergervin în timp ce capitalele UE cresc cheltuielile militare pe fondul temerilor crescute legate de amenințarea Rusiei pe continent și încearcă să abordeze limitările sistemelor de apărare existente.
De ce vine această cerință de la un producător de armament și nu de la un lider european?
La nivelul UE sunt îngrijorări privind apărarea antiaeriană, dar abordările sunt diferite între primele două mari puteri militare ale blocului, Franța și Germania. În timp ce Franța vrea să se concentreze pe achiziția sistemelor europene realizate de MBDA, Germania optează către cele americane și israeliene, în cadrul inițiativei European Sky Shield.
Cât de bine este apărată Europa de rachetele și dronele rusești?
Europa este bine apărată, dar sistemele nu sunt încă interconectate între țări. NATO are deja un sistem de poliție aeriană, iar UE trebuie să se plieze pe sistemele aliate. România, de exemplu, a cumpărat deja 7 sisteme PATRIOT, cu 4 miliarde de euro. De abia a început să le folosească, a tras doar o rachetă, și a cheltuit un alt miliard pentru achiziția a 200 de rachete.
România are încă o licitație în desfășurare de 2 miliarde de euro pentru 18 sisteme Shorad si VShorad pentru forțele aeriene și terestre.
Citește și