• Amiralul Philip Davidson spune că Beijingul vrea să preia rolul de lider mondial al Washingtonului până în 2050.
  • China ar putea invada Taiwanul în următorii șase ani, pe măsură ce Beijingul își accelerează mișcările de a înlocui puterea militară americană din Asia.
  • Taiwanul democratic și autoguvernat trăiește sub amenințarea constantă a invaziei Chinei.

Comandatul Forțelor Navale ale Statelor Unite Philip Davidson a afirmat că Beijungul va invada Taiwanul în următorii 6 ani, pentru a prelua rolul de lider mondial al Washingtonului până în 2050, ca putere militară în Oceanul Pacific. În prezent, China își accelerează mișcările de a înlocui puterea militară americană din Asia, a mai avertizat amiralul, potrivit The Guardian.

Liderii de la Beijing vor cu orice preț să cucereasă Taiwanul considerând că insula este parte a teritoriului lor și pe care au promis că o vor lua înapoi.

Îmi fac griji că (n.r. – China) își accelerează ambițiile de a suplina Statele Unite și rolul nostru de conducere în ordinea internațională bazată pe reguli până în 2050”, a declarat amiralul Philip Davidson, cel mai înalt ofițer militar din Washington din Asia-Pacific.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

China început activitatea militară în și în apropierea strâmtorii Taiwanului

Taiwanul s-a despărțit de China continentală la sfârșitul unui război civil din 1949. Partidul comunist chinez de la Beijing nu a guvernat niciodată Taiwanul, dar consideră că este o parte a Chinei și că o va prelua cu forța, dacă este necesar.

Conducerea Taiwanului și o majoritate din ce în ce mai mare a populației resping ideea că face parte din China și tensiunile din strâmtoarea transversală au fost ridicate de când Beijingul a întrerupt contactele formale cu Taiwanul după alegerile din 2016 ale actualului său lider, Tsai Ing-wen. China a amenințat în mod repetat cu „contramăsuri” și și-a început activitatea militară în și în apropierea strâmtorii Taiwanului, după ce statul insular a accelerat achizițiile arme din SUA.

China, care are ambiţii teritoriale şi în Marea Chinei de Sud (faţă de Vietnam şi Filipine în special), în Marea Chinei de Est (insulele Senkaku controlate de Japonia), precum şi în regiunea himalayană împotriva Indiei, constitue o ameninţare inclusiv pentru insula americană Guam din Pacific, a subliniat amiralul Davidson.

Beijingul, deranjat de prietenia Taiwanului cu SUA

Analiștii diferă în predicțiile lor de conflict, observând că Beijingul folosește și comerțul și influența diplomatică pentru a izola Taiwanul. Există, de asemenea, o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la tacticile „zonei cenușii” ale Chinei, cum ar fi dragarea mării în jurul insulelor disputate.

Washingtonul rămâne cel mai important aliat neoficial și susținător militar al Taiwanului, însă SUA refuză să spună dacă ar veni în ajutorul militar al Taiwanului în cazul unei invazii.

Administrația Biden nu a indicat că va pune capăt acestei politici, dar a oferit Taiwanului motive de optimism pentru sprijinul continuu. Departamentul de Stat a declarat, în ianuarie, că angajamentul SUA față de insulă este „solid”, iar ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA a fost invitat oficial la inaugurarea lui Biden, o mișcare fără precedent din 1979.