• Discuțiile despre atacuri și comerțul dintre China și Iran au avut loc în cadrul mai multor întâlniri recente la Beijing și Teheran.
  • Atacurile, despre care rebelii Houthi spun că sunt în sprijinul palestinienilor din Gaza, au crescut costul transportului maritim și al asigurărilor.
  • Oficialii chinezi nu au făcut niciun comentariu specific sau amenințări.

Oficialii chinezi le-au cerut omologilor lor iranieni să ajute la limitarea atacurilor asupra navelor din Marea Roșie de către Houthi, susținuți de Iran, sau riscă să afecteze relațiile de afaceri cu Beijingul, au declarat patru surse iraniene și un diplomat familiarizat cu această chestiune, anunță Reuters.

Discuțiile despre atacuri și comerțul dintre China și Iran au avut loc în cadrul mai multor întâlniri recente la Beijing și Teheran, au declarat sursele iraniene, refuzând să ofere detalii despre când au avut loc sau cine a participat.

Practic, China spune: Dacă interesele noastre sunt afectate în vreun fel, acest lucru va avea un impact asupra afacerilor noastre cu Teheranul. Așa că spuneți-le rebelilor Houthi să dea dovadă de reținere”, a declarat un oficial iranian informat cu privire la discuții, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Atacurile, despre care rebelii Houthi spun că sunt în sprijinul palestinienilor din Gaza, au crescut costul transportului maritim și al asigurărilor prin întreruperea unei rute comerciale cheie între Asia și Europa, folosită pe scară largă de navele din China.

Cu toate acestea, oficialii chinezi nu au făcut niciun comentariu specific sau amenințări cu privire la modul în care ar putea fi afectate relațiile comerciale ale Beijingului cu Iranul dacă interesele sale ar fi afectate de atacurile Houthi, au declarat cele patru surse iraniene. Deși China a fost cel mai mare partener comercial al Iranului în ultimul deceniu, relația lor comercială este dezechilibrată.

Citește și