• Un profesor de științe biomedicale care studiază celulele T și efectul lor asupra senescenței celulare crede că ar fi găsit o fântână reală a tinereții ascunsă în propriile noastre corpuri.
  • Ideea unei fântâni a tinereții care ar putea inversa îmbătrânirea și să-i ajute pe oameni să rămână tineri pe termen nelimitat a fost făcută cel mai faimoasă de exploratorul spaniol Juan Ponce.
  • În ultima vreme, oamenii de știință au căutat o soluție mai puțin magică pentru a atinge aceleași obiective, inclusiv promisiuni de medicamente sau alte terapii care ar putea „în mod magic” să mențină pe cineva tânăr.

Deși încă în stadiile de dezvoltare, metoda profesorului poate într-adevăr să crească sănătatea și să „inverseze” îmbătrânirea pacienților mai în vârstă, prevenind totodată scăderile legate de îmbătrânire la pacienții mai tineri, relatează Debrief.

Ideea unei fântâni a tinereții care ar putea inversa îmbătrânirea și să-i ajute pe oameni să rămână tineri pe termen nelimitat a fost făcută faimoasă de către exploratorul spaniol Juan Ponce de León, care a condus o adevărată expediție în Florida pentru a căuta fântâna magică. Cu toate acestea, ideea unei surse de apă care ar putea restabili tinerețea sau preveni îmbătrânirea există cel puțin din secolul al V-lea î.Hr.

În ultima vreme, oamenii de știință au căutat o soluție mai puțin magică pentru a atinge aceleași obiective, inclusiv promisiuni de medicamente sau alte terapii care ar putea „în mod magic” să mențină pe cineva tânăr. Din păcate, toate aceste promisiuni au rămas scurte, cele mai multe progrese în durata vieții umane atribuite unor alegeri mai bune de stil de viață și facilități moderne, cum ar fi apă curată, alimente depozitate în siguranță și progrese mai tradiționale în lupta împotriva bolilor.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Acum, profesorul asistent al Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), Corina Amor Vegas și colegii, anunță progrese în terapiile cu celule T despre care cred că ar putea reprezenta cel mai apropiat lucru de o adevărată fântână a tinereții oferită vreodată de cercetători și de exploratorii spanioli deopotrivă.

În studiul lor, care apare în cea mai recentă ediție a Nature Aging, echipa lui Amor-Vegas spune că a găsit o modalitate de a programa propriile celule T ale corpului pentru a ataca celulele senescente fără a dăuna celulelor din jurul lor. Celulele senescente sunt celule care au încetat să se mai reproducă pe măsură ce corpul uman îmbătrânește și sunt considerate o cauză principală a declinului nostru de sănătate legat de vârstă.

Din păcate, ele sunt răspândite în întregul corp, ceea ce face incredibil de dificilă îndepărtarea sau distrugerea lor fără a deteriora țesutul din jur. Unele terapii medicinale există, dar ele trebuie reluate în timp, făcându-le impracticabile ca terapia anti-îmbătrânire.

Citește și