• China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său.
  • China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a încerca să aducă insula autoguvernată sub controlul său.
  • Două baloane chinezești au fost detectate traversând sensibila strâmtoare Taiwan.

Mai mult de 30 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului într-un interval de 24 de ore, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Taipei, marcând cea mai mare demonstrație de forță în jurul insulei de când au avut loc alegeri cruciale, scrie The Japan Times.

China revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a încerca să aducă insula autoguvernată sub controlul său. Înaintea scrutinului din 13 ianuarie din Taiwan, Beijingul a avertizat alegătorii că, dacă va fi ales să conducă Taiwanul, candidatul la președinție Lai Ching-te – actualul vicepreședinte, pe care China l-a numit „separatist periculos” – va aduce „război și declin”.

Lai a câștigat totuși alegerile, asigurând un al treilea mandat fără precedent pentru Partidul Democrat Progresist, care respinge de mult timp pretențiile teritoriale ale Chinei asupra Taiwanului. În cele 24 de ore care au precedat sâmbătă dimineața, până la ora locală 6.00, Ministerul Apărării Naționale a detectat 33 de avioane militare chineze și șapte nave militare chinezești care au operat în jurul Taiwanului, se arată într-un comunicat.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

Treisprezece dintre avioane „au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan”, a precizat acesta. Forțele armate ale Taiwanului au „monitorizat situația și au angajat avioane (de patrulare aeriană), nave ale Marinei și sisteme de rachete de coastă ca răspuns la activitățile detectate”.

Două baloane chinezești au fost, de asemenea, detectate traversând sensibila strâmtoare Taiwan, care separă China de insulă.

Citește și