• Acordul include kituri de modernizare pentru 79 de avioane F-16 turcești existente.
  • Departamentul de Stat al SUA a declarat în Congres că a aprobat vânzarea a 40 de avioane de luptă F-35 către Grecia.
  • Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a sporit importanța Turciei ca bastion al NATO în regiunea Mării Negre.

Guvernul SUA a aprobat vânzarea a 40 de noi avioane de luptă F-16 către Turcia, în valoare de 23 de miliarde de dolari – o măsură care a fost amânată de mult timp – după ce Ankara a ratificat aderarea Suediei la NATO, scrie BBC.

Acordul include kituri de modernizare pentru 79 de avioane F-16 turcești existente. Departamentul de Stat al SUA a declarat în Congres că a aprobat, de asemenea, vânzarea a 40 de avioane de luptă F-35 către Grecia, care costă 8,6 miliarde de dolari.

Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO după mai mult de un an de întârzieri care au provocat tensiuni în cadrul alianței. Aceasta a făcut prima cerere pentru avioanele de luptă în 2021, dar întârzierea sa în ratificarea candidaturii Suediei la NATO s-a dovedit a fi un obstacol major. Turcia era îngrijorată de ceea ce a numit sprijinul Suediei pentru separatiștii kurzi.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Deputații turci au ratificat săptămâna aceasta candidatura Suediei, iar președintele turc Tayyip Erdogan a dat semnătura finală. Președintele american Joe Biden a cerut apoi ca vânzările de F-16 să fie aprobate „fără întârziere”.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a sporit importanța Turciei ca bastion al NATO în regiunea Mării Negre.

Aprobarea mea pentru cererea Turciei de a achiziționa avioane F-16 a fost condiționată de aprobarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO”, a declarat senatorul democrat Ben Cardin, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, una dintre cele patru comisii cheie care trebuie să aprobe transferurile de arme. Dar nu faceți nicio greșeală: Aceasta nu a fost o decizie la care am ajuns cu ușurință”.

El a declarat că situația drepturilor omului din Turcia trebuie să se îmbunătățească, precum și să facă mai mult pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa la scară largă în Ucraina. Acum, Ungaria este singurul membru NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei, deși au existat semne recente de progres.

Anul trecut, SUA au aprobat transferul către Ucraina a avioanelor de luptă F-16 de fabricație americană din Danemarca și Olanda, după ce piloții ucraineni vor fi complet pregătiți să le opereze.

Citește și