- Avioane de luptă militare americane au doborât sâmbătă balonul deasupra Oceanului Atlantic.
- „Partea chineză a informat în mod repetat partea americană, după verificare, că dirijabilul este de uz civil și a intrat în SUA din cauza forței majore – a fost complet un accident”, a declarat Ministerul de Externe.
- Oficiali ai Pentagonului au declarat la începutul acestei săptămâni că balonul nu reprezenta o amenințare „militară sau fizică”.
China și-a exprimat „nemulțumirea și protestul puternic” față de decizia Statelor Unite de a doborî balonul său la mare altitudine, acuzând „reacția exagerată” și „încălcarea gravă a practicilor internaționale”. Avioane de luptă militare americane au doborât sâmbătă balonul deasupra Oceanului Atlantic, într-o misiune pe care președintele Joe Biden a salutat-o ca fiind un succes.
Statele Unite consideră că balonul a fost implicat în spionaj, dar China a respins acest lucru, insistând că a fost un vas de cercetare civil care a ieșit din curs. La scurt timp după doborârea balonului, Ministerul de Externe al Chinei a emis duminică dimineața, ora locală, o declarație în care își exprimă „nemulțumirea și protestul ferm față de folosirea forței de către SUA pentru a ataca o aeronavă civilă fără pilot”.
„Partea chineză a informat în mod repetat partea americană, după verificare, că dirijabilul este de uz civil și a intrat în SUA din cauza forței majore – a fost complet un accident”, a declarat Ministerul de Externe.
„Force Majeure” este un termen juridic care înseamnă „forță mai mare”. Acesta scutește o parte de răspundere dacă un eveniment neprevăzut, cum ar fi o catastrofă naturală, o împiedică să își îndeplinească obligațiile asumate prin contract.
„China a cerut în mod clar Statelor Unite să gestioneze situația în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesională și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol”, a continuat declarația. „China va proteja în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-și în același timp dreptul de a reacționa în continuare în mod necesar”, a adăugat ministerul.
Oficialii americani au respins afirmațiile repetate ale Chinei potrivit cărora balonul doborât era pur și simplu de uz civil și că a ajuns în spațiul aerian american din „accident”.
„Acesta a fost un balon de supraveghere al RPC (Republica Populară Chineză). Acest balon de supraveghere a traversat în mod intenționat Statele Unite și Canada și suntem convinși că urmărea să monitorizeze situri militare sensibile”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației americane.
Oficialul a declarat că un al doilea balon, reperat deasupra Americii Centrale și de Sud, era „un alt balon de supraveghere al RPC” și avea caracteristici tehnice similare cu cel care a survolat SUA. „Ambele baloane transportă, de asemenea, echipamente de supraveghere care nu sunt asociate de obicei cu activitățile meteorologice standard sau cu cercetarea civilă”, a declarat oficialul. „Echipamentul de colectare a podurilor și panourile solare amplasate pe grinda metalică suspendată sub balon sunt o caracteristică proeminentă a ambelor baloane”.
Oficiali ai Pentagonului au declarat la începutul acestei săptămâni că balonul nu reprezenta o amenințare „militară sau fizică”. SUA au decis să nu doboare balonul cât timp acesta a rămas deasupra uscatului din cauza riscului ca resturile care ar fi căzut să rănească un civil și au așteptat în schimb ca acesta să fie deasupra oceanului.
Armata americană se va concentra acum pe eforturile de recuperare a resturilor. Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de cazuri de spionaj și a alimentat o criză diplomatică între Beijing și Washington.