China rupe tăcerea cu privire la statutul robotului de pe Marte. Cât timp a petrecut vehiculul în hibernare

FILE PHOTO: A model of Chinese Mars rover Zhurong, part of China's Tianwen-1 space mission, is seen displayed at the China International Aviation and Aerospace Exhibition, or Airshow China, in Zhuhai, Guangdong province, China September 28, 2021. REUTERS/Aly Song/File Photo

Roverul complet robotizat al Chinei pe Marte, aflat în hibernare mai mult decât se aștepta, din mai 2022, s-a confruntat probabil cu o acumulare excesivă de nisip și praf, a declarat proiectantul misiunii sale, rupând luni de tăcere cu privire la starea vehiculului, scrie Reuters.

Roverul motorizat Zhurong, numit după un zeu mitic chinezesc al focului, ar fi trebuit să se trezească în decembrie, după ce a intrat într-un mod de veghe planificat în mai 2022, deoarece scăderea radiațiilor solare odată cu venirea iernii a redus producția de energie.

O acumulare neprevăzută de praf a afectat cel mai probabil generarea de energie și capacitatea lui Zhurong de a se trezi, a relatat marți televiziunea de stat chineză, citându-l pe Zhang Rongqiao, designerul șef al programului chinez de explorare a planetei Marte. O cameră aflată la bordul unei sonde NASA care orbitează în jurul planetei Marte a arătat că roverul chinez nu s-a mai mișcat cel puțin din septembrie, potrivit imaginilor oficiale.

Zhurong, care cântărește 240 de kilograme și are șase instrumente științifice, inclusiv o cameră topografică de înaltă rezoluție, a fost însărcinat cu studierea solului și a atmosferei de la suprafața planetei după ce a aterizat fără incidente în mai 2021. Alimentat cu energie solară, Zhurong a căutat, de asemenea, semne de viață străveche, inclusiv apă și gheață de la subsol, folosind un radar de penetrare a solului.

Roverul a explorat suprafața marțiană timp de 358 de zile și a parcurs o distanță de 1.921 de metri, a declarat Zhang, depășind cu mult durata inițială a misiunii de trei luni. În afară de Zhurong, alți doi rovere robotizate au funcționat pe Marte – Perseverance și Curiosity de la NASA, primul cutreierând suprafața planetei timp de mai bine de doi ani, iar cel de-al doilea de peste un deceniu.

Citește și

Exit mobile version