• Belarus a fost un aliat cheie pentru Rusia încă de la începutul conflictului, când a permis Moscovei să folosească granița belarusă cu Ucraina ca rampă de lansare pentru un atac asupra Kievului.
  • Lukașenko l-a ajutat pe liderul rus în războiul său din Ucraina.
  • Observatorii au văzut călătoria sa la Beijing ca pe un alt semn că China strânge rândurile cu Rusia și aliații săi.

Liderii Chinei și Belarusului și-au exprimat interesul extrem” pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina. Președintele chinez și liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin, au făcut această declarație după discuții la Beijing.

Lukașenko a declarat că țara sa sprijină pe deplin” un plan al Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina. China a anunțat săptămâna trecută un plan pentru discuții de pace, făcând apel la respectarea suveranității naționale.

Vizita are loc la câteva zile după ce China și-a trimis diplomatul de top Wang Yi pentru a se întâlni cu dl Putin.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Întâlnirea dintre Lukașenko și Xi a coincis, de asemenea, cu o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în națiunile din Asia Centrală pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Miercuri, China și Belarus și-au exprimat îngrijorarea profundă” cu privire la conflict și interesul extrem pentru stabilirea cât mai rapidă a păcii în Ucraina”, a raportat agenția de știri de stat belarusă Belta.

Lukașenko l-a ajutat pe liderul rus în războiul său din Ucraina, iar observatorii au văzut călătoria sa la Beijing ca pe un alt semn că China strânge rândurile cu Rusia și aliații săi.

Liderul belarus a lăudat planul de pace al Chinei. Documentul în 12 puncte îndeamnă la respectarea suveranității tuturor țărilor”. Acesta nu spune în mod specific că Rusia trebuie să își retragă trupele din Ucraina și condamnă utilizarea sancțiunilor unilaterale”, o critică implicită la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei.

Lukașenko a declarat că susține pe deplin inițiativa privind securitatea internațională pe care ați prezentat-o”, potrivit declarațiilor făcute publice de consilierii săi. Deciziile politice ar trebui să vizeze în primul rând prevenirea unei alunecări într-o confruntare globală care nu va avea câștigători”, i-a spus el dlui Xi.

Planul de pace al Chinei a fost întâmpinat cu neîncredere generală în Occident. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este de acord cu unele părți ale acestuia și a spus că este un semn al dorinței Chinei de a se angaja. Până în prezent, Beijingul nu a răspuns public la apelul lui Zelenski pentru un summit.

Liderul chinez a cerut să se renunțe la toată mentalitatea Războiului Rece”, potrivit unui proces-verbal chinezesc al întâlnirii cu Lukașenko. Xi a adăugat că țările ar trebui să înceteze să politizeze” economia mondială și să facă lucruri care să ajute la încetarea focului, la încetarea războiului și la o rezolvare pașnică”.

Vizita de trei zile a lui Lukașenko are loc după ce China a îmbunătățit statutul relației sale cu Belarus în septembrie, după câteva luni de război în Ucraina. Declarațiile ministerului chinez de externe au descris legăturile lor ca fiind un parteneriat strategic cuprinzător pe toate timpurile”, un termen rar care a fost folosit doar pentru o singură altă țară – Pakistanul.

Acest lucru înseamnă că Belarus ocupă un loc foarte important în ierarhia relațiilor internaționale ale Chinei, chiar sub Rusia, potrivit unei analize BBC Monitoring. Belarus a fost un aliat cheie pentru Rusia încă de la începutul conflictului, când a permis Moscovei să folosească granița belarusă cu Ucraina ca rampă de lansare pentru un atac asupra Kievului, care în cele din urmă a eșuat.