• China spune că rămâne neutră în privința războiului Rusiei din Ucraina, dar a declarat că are o relație „fără limite” cu Moscova.
  • Liderul chinez Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski luna trecută, creând scena pentru impulsul diplomatic.
  • „Vizita reprezentantului chinez în țările relevante exprimă angajamentul Chinei de a promova pacea și negocierile”, a spus Wang într-un briefing vineri.

China trimite un reprezentant special în Ucraina și Rusia începând de săptămâna viitoare, în efortul de a ajuta la o soluționare politică a crizei ucrainene, a anunțat vineri Ministerul său de Externe, scrie AP News. Li Hui, care este reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice și fost ambasador la Moscova, va vizita și Polonia, Franța și Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin.

China spune că rămâne neutră în privința războiului Rusiei din Ucraina, dar a declarat că are o relație „fără limite” cu Moscova și dă vina pe SUA și NATO pentru provocarea conflictului. Beijingul a prezentat un plan de pace pentru Ucraina, care a fost respins în mare parte de susținătorii țării, care spun că o rezoluție poate veni doar atunci când Rusia își încetează atacurile și își retrage trupele de pe teritoriul ucrainean.

Liderul chinez Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski luna trecută, creând scena pentru impulsul diplomatic. „Vizita reprezentantului chinez în țările relevante exprimă angajamentul Chinei de a promova pacea și negocierile”, a spus Wang într-un briefing vineri.

Recomandări

MESIA REPUBLICANILOR
AVIOANE RUSEȘTI LÂNGĂ UK
ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA M. NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?

China dorește să prevină o „escaladare a situației”, a spus Wang. Vizitele lui Li urmează să înceapă săptămâna viitoare, dar programul său detaliat nu a fost făcut public. Beijingul a evitat anterior implicarea în conflicte dintre alte țări, dar pare să încerce să se afirme ca forță diplomatică globală după ce a aranjat discuții între Arabia Saudită și Iran în martie, care i-au determinat să restabilească relațiile diplomatice după o pauză de șapte ani.

China are relații de prietenie cu Moscova, precum și o pârghie economică în calitate de cel mai mare cumpărător de petrol și gaze rusești, după ce Statele Unite și aliații săi au oprit majoritatea achizițiilor. Beijingul, care vede Moscova ca un partener diplomatic pentru a se opune dominației SUA asupra afacerilor globale, a refuzat să critice invazia și și-a folosit statutul de unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a devia atacurile diplomatice asupra Rusiei.

Citește și