- BioNTech, partenerul Pfizer în realizarea vaccinului anti-Covid a primit 445 de milioane de dolari de la guvernul german
- Operațiunea Warp Speed inițiată de administrația Trump a fost de acord doar să cumpere dozele de vaccin Pfizer dacă acesta este aprobat
Succesul are mulți părinți, eșecul este orfan, spune o vorbă. Anunțul Pfizer despre eficacitatea vaccinului său i-a făcut pe mulți de la Washington să-și asume merite în dezvoltarea sa, scrie Bloomberg.
Mike Pence, actualul vicepreședinte american, s-a grăbit să anunțe că Pfizer a intrat într-un parteneriat public-privat pus la cale de Donald Trump – numit Warp Speed.
Adevărul este că Pfizer nu a primit nicio finanțare prin Warp Speed pentru dezvoltarea, testarea clinică și producerea vaccinului. În realitate, partenerul Pfizer, compania BioNTech SE, cofondată de doi cercetători germani, soț și soție, de origine turcă, a primit bani de la guvernul german.
BioNTech este cea care a dezvoltat tehnologia ”messenger ARN” care determină corpul uman să producă o proteină cheie din virus, declanșând un răspuns imun.
Guvernul de la Berlin a finanțat în septembrie BioNTech cu 445 de milioane de dolari, o înțelegere menită să ajute accelerarea vaccinului prin dezvoltarea capacității de producție pe piața internă.
Ce au făcut americanii? S-au angajat să cumpere sute de milioane de doze de vaccin pentru a se asigura că americanii sunt printre primii la linia de sosire când vaccinul primește autorizație din partea FDA.
Adiminstrația Trump a fost de acord să cumpere 100 de milioane de doze pentru 2 miliarde de dolari, cu opțiunea de alte 500 de milioane de doze. Ca parte din înțelegere, guvernul american decide cine se vaccinează primul și colaborează cu Pfizer pentru suportul logistic.
Clarificările vin în contextul în care aliați ai lui Donald Trump și politicieni din GOP au pus sub semnul întrebării momentul ales de Pfizer pentru a anunța public rezultatele vaccinului, adică după alegerile din SUA.
Cu o săptămână înainte de alegeri Pfizer a spus că nu a întrunit condițiile fixate de FDA pentru a face publice rezultatele vaccinului. U.S. Food and Drug Administration a fost presată de cercetători să stabilească standarde ridicate pentru vaccin astfel încât americanii să simtă că acesta a fost cercetat în mod riguros și poate fi administrat în siguranță.
Conducerea Pfizer a ieșit și ea la rampă să anunțe că anunțul despre vaccin nu a fost influențat de jucători politici.
”Vreau să ridic presiunea politică de pe umerii cercetătorilor noștri. Când primești bani de la cineva, întotdeauna vin cu niște sfori de tras. Vor să vadă progresul, planurile tale. Vor rapoarte. Nu mi-am dorit asta. Practic, le-am dat undă verde să se îngrijoreze doar de provocările științifice, nu de altceva. Am vrut să țin departe Pfizer de politică”, a spus Albert Bourla, executiv Pfizer.