- Premierul anunţă un pachet de 50 de măsuri care promit reforma sistemului bugetar.
- Marcel Ciolacu spune că România nu se confruntă cu o criză economică.
- Spune că România discută cu Comisia Europeană pentru a evita pierderea fondurilor europene ca urmare a procedurii de deficit excesiv.
„Cine joacă Solitaire la serviciu să caute în alte parte acest mod de a munci, spune Marcel Ciolacu. Premierul anunţă un pachet de 50 de măsuri care promit reforma sistemului bugetar. „Este timpul pentru cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare.”
În cadrul unei conferințe de presă cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș, Marcel Ciolacu susţine că pachetul de măsuri reprezintă prima reformă reală a sistemului bugetar. Spune că România discută cu Comisia Europeană pentru a evita pierderea fondurilor europene ca urmare a procedurii de deficit excesiv.
„Sunt peste 50 de măsuri, au fost discutate şi în cadrul coaliţiei. Vorbim în primul rând de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar, este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare. Sunt măsuri care au efecte imediate, altele au efecte indirecte”, a spus premierul.
„A venit timpul ca persoanele care merg la serviciu ca să joace Solitaire să-şi caute în altă parte acest mod de a munci”, a spus Ciolacu în cadrul aceleași conferințe, referindu-se și la politicieni. „Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen și mă bucur că am un partener în actualul ministru al Finanțelor să ne asumăm aceste lucruri curajos și să le explicăm românilor foarte clar.”
„S-a pornit în 2019 cu o datorie publică de 37% și cu un deficit bugetar de 2,7 – 2,9% și am avut, după două guvernări nefericite, am ajuns la un deficit de 9,2%, fiind singurul stat din UE care are un acord în ceea ce privește deficitul excesiv”, a spus premierul.
Ciolacu: România nu se confruntă cu o criză economică
Prim-ministrul susține că România nu se confruntă cu o criză economică, scrie Mediafax.
„Vorbim despre o stabilitate economică, nu vorbim de o criză, nu vorbim de o recesiune în România, vorbim despre ce ne-am asumat în faţa Comisiei Europene”, a adăugat Ciolacu.
Cel mai rău scenariu pentru România este blocarea fondurilor europene și spune că „Cel mai important este să continuăm acest dialog cu Comisia ca să nu se întâmple ce este cel mai rău pentru orice stat al UE.”
Comisia Europeană a aprobat majorarea deficitului bugetar sub 5% în 2023, comparativ cu ținta de 4,4% din PIB, fără a reduce finanțările europene pentru această abatere, conform unor informații din discuțiile dintre guvern și Comisia Europeană
„Eu cred, mai mult ca sigur că vom reuși împreună să evităm acest lucru”, a precizat Ciolacu.
Pachetul de măsuri care urmează să fie aprobat de Guvern vizează reducerea cheltuielilor statului.
„Mă interesează mai puțin cine este de vină și unde s-a greșit până acum. Îmi asum în totalitate aceste reforme, chiar dacă ele deranjează anumite persoane”, a spus premierul, la Ministerul Finanțelor.
Citește și: