• Comisia Europeană a aprobat majorarea deficitului bugetar sub 5% în 2023, comparativ cu ținta de 4,4% din PIB.
  • Bruxelles-ul pare hotărât să taie din finanțările europene, dacă guvernul Ciolacu nu se încadrează într-un deficit bugetar sub 5% din PIB în 2023.
  • România se află acum în procedura de deficit excesiv, după ce în 2019 a înregistrat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, în loc de 3%, cum prevede tratatele Uniunii Europene.

Comisia Europeană a aprobat majorarea deficitului bugetar sub 5% în 2023, comparativ cu ținta de 4,4% din PIB, fără a reduce finanțările europene pentru această abatere, conform unor informații din discuțiile dintre guvern și Comisia Europeană, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, o delegaţie de la Comisia Europeană a fost recent la București pentru a discuta despre procedura de deficit excesiv în care se află România. Bruxelles-ul pare hotărât să taie din finanțările europene, dacă guvernul Ciolacu nu se încadrează într-un deficit bugetar sub 5% din PIB în 2023, totuși mai mare decât ținta oficială actuală de 4,4% din PIB, adică aproximativ 70 miliarde de lei. Noua țintă de deficit ar urma să fie, astfel, 78,4 miliarde de lei pe PIB-ul actual de 1.600 miliarde de lei, oferind guvernului un spațiu de manevră de cel puțin 8 miliarde de lei.

Comisia nu confirmă, dar nici nu neagă

Comisia nu confirmă, dar nici nu neagă: „Avem discuții constante, detaliate și constructive cu autoritățile române pentru a pune finanțele publice ale României pe o traiectorie sustenabilă, în timp ce îi ajutăm să păstreze accesul la fondurile europene. Nu vom divulga conținutul acestor discuții”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru ZF, intrebat daca au existat cereri din partea guvernului României pentru a prelungi perioada necesară pentru a aduce deficitul bugetar la 3% din PIB.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM

Întrebarea vine în contextul în care în București nu se mai discută despre un deficit bugetar de 4,4% din PIB la sfârșitul lui 2023, ci de unul sub 5% din PIB, după derapajul bugetar din primele cinci luni din 2023.

România se află acum în procedura de deficit excesiv, după ce în 2019 a înregistrat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, în loc de 3%, cum prevede tratatele Uniunii Europene. Dacă nu se va încadra în deficit, Comisia Europeană și Consiliul vor examina, în aprilie 2024, de ce România nu a atins ținta de deficit. Conform procedurilor europene, în funcție de concluziile raportului, se va emite o nouă recomandare sau se vor lua măsuri punitive, cum ar fi amenzi, dobânzi mai mari sau chiar suspendarea unor finanțări europene, o situație care până acum nu a fost experimentată pentru depășirea țintei de deficit bugetar.

Este esențial ca guvernul să demonstreze că ia măsuri concrete pentru a reechilibra bugetul, au mai subliniat sursele citate pentru ZF.

Citește și: