• Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre amendamentele depuse la Parlament care vizează pensiile speciale.
  • Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă.
  • Premierul mai susţine că veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre amendamentele depuse la Parlament care vizează pensiile speciale.Pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public, a spus premierul.

Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR, a declarat luni Nicolae Ciucă.

Premierul a oferit detalii despre amendamentele asumate de guvernanţi.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

„Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepţiile. Pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. Acelaşi principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eşalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariaţi – diplomaţi, funcţionari parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi. Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice”, a transmis Nicolae Ciucă.

Premierul mai susţine că veniturile din pensie trebuie să fie proporţionale contribuţiei la sistemul public, astfel încât nicio pensie de serviciu să nu depăşească venitul obţinut în perioada de activitate.

Alte declarații ale premierului Nicolae Ciucă

„Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va creşte eşalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari. Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivităţii, esenţial în legea pensiilor publice”, a mai anunţat Ciucă.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraţilor odată cu creşterea indemnizaţiilor brute lunare ale judecătorilor şi procurorilor aflaţi în activitate. În plus, se va iniţia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistraţi, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o iniţiativă privind recalcularea pensiilor magistraţilor, aflate în plată, pentru a elimina inechităţile generate de diferenţele de venituri, a explicat Ciucă.

Amendamentele au fost formulate în urma discuţiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles şi completează pachetul de reforme pe care România trebuie să şi-l asume în acest an prin PNRR, a precizat Ciucă.

Citește și

Veniturile statului se situează la o creştere de 9% în aprilie, mult sub programarea de 14%, iar cheltuielile accelerează. Guvernul a încasat 160 mld. lei în primele patru luni din an şi a cheltuit 186 mld. lei

Ligia Deca: „Dacă greva din educaţie se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Cum se vor încheia mediile elevilor

Autoritățile din Georgia le recomandă oamenilor să nu mai apară dezbrăcați în pozele din permisul de conducere digital