• Procurorii federali au o înregistrare audio din 2021 în care fostul președinte Donald Trump recunoaște că a păstrat un document clasificat al Pentagonului.
  • Documentul este despre un posibil atac împotriva Iranului după ce a părăsit Casa Albă.
  • Un reprezentant al lui Trump nu a dorit să comenteze raportul privind înregistrarea sau remarcile specifice atribuite lui Trump.

Procurorii federali au o înregistrare audio din 2021 în care fostul președinte Donald Trump recunoaște că a păstrat un document clasificat al Pentagonului despre un posibil atac împotriva Iranului după ce a părăsit Casa Albă, a scris miercuri CNN.

CNN nu a ascultat înregistrarea, dar a citat mai multe surse neidentificate care o descriu. Înregistrarea arată că Trump, care încearcă să obțină nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, a înțeles că a păstrat materiale clasificate după ce a părăsit Casa Albă în 2021, potrivit rețelei de televiziune prin cablu.

Comentariile lui Trump au indicat că ar dori să împărtășească informațiile, dar era conștient de limitările privind capacitatea sa de a declasifica documente după ce va părăsi funcția, au declarat două surse pentru CNN.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Ce spune Trump


Trump a negat că ar fi greșit. Un reprezentant al lui Trump nu a dorit să comenteze raportul privind înregistrarea sau remarcile specifice atribuite lui Trump și a calificat investigația drept motivată politic.
„Scurgerile de informații de la partizanii radicali care se află în spatele acestei persecuții politice sunt menite să inflameze tensiunile și să continue hărțuirea mediatică a președintelui Trump și a susținătorilor săi”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung.

Peter Carr, purtătorul de cuvânt al biroului avocatului special Jack Smith din cadrul Departamentului de Justiție, a refuzat să comenteze. Departamentul de Justiție investighează dacă Trump a încălcat legea prin faptul că a păstrat dosare ale guvernului american, unele marcate ca fiind strict secrete, după ce a părăsit funcția în ianuarie 2021.

Trump a eliminat dosare de la Casa Albă


În august, departamentul a dezvăluit că îl investighează pe Trump pentru că a eliminat dosare de la Casa Albă, deoarece crede că acesta a deținut ilegal documente, inclusiv unele care implică colectarea de informații și surse umane clandestine – printre cele mai bine păstrate secrete ale Americii.


Ancheta lui Smith include dacă Trump sau asociații săi au obstrucționat ancheta Departamentului de Justiție privind păstrarea de către acesta a mii de documente guvernamentale, dintre care aproximativ 300 erau marcate ca fiind clasificate.
Consilierul special investighează, de asemenea, eforturile de a anula înfrângerea lui Trump în alegerile din 2020, care a culminat cu atacul mortal din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

Citește și